Формално почео процес за измену Устава Србије из 2006.

БЕОГРАД:  Упућивањем Предлога Владе Србије за промену Устава Народној скупштини формално је отпочела процедура измене Устава Србије из 2006. године.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

О предлогу Владе одлучиваће Народна скупштина двотрећнском већином гласова свих посланика, након чега ће почети рад на финалном прелогу амандмана за чију је издраду задужен скупштински Одбор за уставна питања, уз организовање јавне дебате и јавних слушања.

Уколико народни посланици двотрећинском већином усвоје финални предлог за измену Устава, он ће ићи на верификацију грађана Србиије путем референдума.Као основ за даљи рад скупстинског Одбора, послужиће Нацрт уставних амандмана који се односе на правосуђе који је израдило је Министарство правде, а који је средином октобра добио позитивно мишљење Венецијанске комисије Савета Европе.

Иначе, процес промене устава почео је још у мају 2017. године консултацијама Министарства правде са струковним удружењима и невладиним организацијама, а први нацрт званичено је објављен у јануару ове године.Тај нацрт измењен је у неколико наврата, а четврти по реду из октобра ове године, добио је "зелено светло" Венецијанске комисије и биће полазна основа у скупштинској расправи.

Измене Устава раде се у циљу јачања независности правосуђа, односно деполитизације судства и тужилаштва, искључењем Народне скупштине из одлучивања о избору судија и тужилаца, а тичу се и организације судске власти и полозаја тужилаштва.Међутим, поједина струковна удружења и даље нису задовољна предложеним амандманима и тврде да се њима само врше релокација политичког утицаја.

Друштво судија Србије заговара да скупштински одбор оформи радну групу коју је ће поред осталог чинити најмање четири професора уставног права и да након тога уследи нова широка јавна расправа о промени устава уз ново мишљење Венецијанске комисије о финалном предлогу.

Са друге стране, Удружење судија и тужилаца Србије поздравља Предлог Владе за промену Устава и очекује да коначна решења из Нацрта уставних асмандмана Министарства правде, који је добио позитивно мишљење Венецијанске комисије прође скупштинску процедуру и референдум грађана.

"Очекујемо да народни посланици буду свесни одговорности коју имају према грађанима јер ће након измене Устава у области правосуђа грађани добити независне, стручне и одговорне судије и тужиоце", наводе у овом удружењу.

Влада Србије јуче је усвојила је Предлог за промену Устава који се односи на судове и јавна тужилаштва у циљу побољшања организације судских власти и положаја јавних тужилаца.

У саопштењу Владе се напомиње да су предложене промене одредбе члана 4 Устава, односно чланови 142-165, као и да се следствено томе, промене одредбе члана 99. Устава (надлежност Народне скупштине), члана 105 (начин одлучивања у Народној скупштини) и одредбе члана 172 Устава (избор и именовања судија Уставног суда), наведено је у саопштењу са данашње седнице Владе.

Циљ промене одредби је, како наводи Влада, побољшање ефикасности судства, које ће се реализавати кроз брже решавање предмета и смањење њиховог броја. Како се додаје, усвојеним променама ојачаће се независност и интегритет судија, али и повећати степен одговорности у овој области. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести