(ФОТО, ВИДЕО) ВУЧИЋ НА ПАРИСКОМ МИРОВНОМ ФОРУМУ: Могуће да Макрон до краја године дође у Србију

Председник Србије Александар Вучић борави у Паризу на Париском мировном форуму одакле се обраћа медијима. Он је рекао да су јутрос имали прву билатералу, а да ће вечерас имати састанак и са Емануелом Макроном.
2
Фото: Screenshot/ Pink TV

Казао је да се говорило на много тема и о Косову и Метохији, о извештају о извештају ЕК, и о свим регионалним питањима.

Открио је да ће позвати Макрона да посети Србију и да очекује да до краја године видимо Макрона у нашој земљи.

„Данас имамо 24 милијарде у девизним ревервама, а имали смо 10, 2, то ојачава нашу валуту, економију, али људи то не виде у свом џепу. Не можете плате и пензије да исплаћујете у већем производу од 10 и 11“, рекао је Вучић.

Како каже, Србија никада неће угрозити монетарну стабилност своје земље, али да очекује дугорочне промене.

На питање новинара да ли је дошло до састанка са Аљбином Куртијем, како се спекулисало, он је рекао да није. Председник је јасно рекао да до формирања Заједнице српских општина неће доћи док је Аљбин Курти на власти.

-Вечерас ће једна од тема бити Приштина, сигуран сам. Не знам о чему да разговарамо, он је бирао са ким ће да се састане са представницима БиХ. Питам се какви су то двоструки аршини, где негде признајете и тражите да се поштује територијални интегритет, а негде не... И то је добро за нас, знамо где смо, са киме имамо посла. Мислим да је Западу јасно да Курти не Заједницу Српских општина - рекао је председник.

Како каже, Макрон има пуно посла, те да је захвалан јер издваја време за Србију и разговор који је најављен за вечерас.

"Сусрети и добри разговори на мировном форуму", написао је Вучић на инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Вучић је у објави навео да се на мировном форуму у Паризу сусрео и са председником Владе Северне Македоније Дмитром Ковачевским, српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.

Председник Србије сусрео се и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

 

Добар разговор са Де Кроом

Вучић се на маргинама Париског мировног форума састао са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом.

"Добар разговор о јачању билатералних односа Србије и Белгије, као и о убрзању процеса евроинтеграција Србије, имајући у виду да та земља преузима председавање Саветом ЕУ од 1. јануара 2024. године", написао је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Форум ком присуствује Вучић окупља светске лидере и представнике међународних организација, а отвориће га председник Француске Емануел Макрон.

 

 

Сусрет са председником Гане

Председник Србије сусрео се пред почетак Париског мировног форума и са председником Гане Наном Акуфо - Адом.

"Срдачан сусрет са нашим великим пријатељем, председником Републике Гане, Наном Акуфо - Адом, пред почетак Париског мировног форума", саопштио је Вучић на истаграм профилу будуцностсрбијеав.

Париски мировни форум, који окупља представнике међународних организација и лидере држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, одржава се у Паризу, у палати Броњар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести