Галијашевић: Формирање Савета министара омета одговоран за злочине

БАЊАЛУКА: Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да Шефик Џаферовић, кога оптужује за "бруталне злочине", омета формирање Савета министара и именовања више од 60 агенција.
1
Фото: Youtube Printscreen

Галијашевић у ауторском тексту за "Печат", а који преноси РТРС, поставља питање како је могуће да Џаферовић омета формирање СМ.

"Но, изнад питања тренутних политичких шумова стоји једно веће - да ли акцију спречавање провођења воље грађана на изборима, конституисање Савета министара и именовања у више од 60 агенција може спроводити човек кога препоручују брутални злочини почињени на Озрену", пише Галијашевић.

Галијашевић сматра да Џаферовић "ужива пуну подршку" за осмишљавање акција хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића и одвлачења пажње од процеса радикалне исламизације земље и онога "што је лично чинио и што је спреман опет да учини".

Наводи да је Галијашевић злочине на Озрену чинио као начелник Центра Служби безбедности, те да је у том својству "имао сазнања о томе шта се дешава у одреду Ел Муџахедин", што је, како каже, у време рата био активно праћени објекат у коме су се налазили муџахедини.

За злочине Ел муџахедина, иначе, командант Главног штаба Армије РБиХ Расим Делић осуђен је на три године затвора у Хагу, али ниједан нижерангирани командант, муџахедин и убица из Армије нису процесуирани, наводи Галијашевић.

У евиденцији Тужилаштва БиХ, по налогу из Хашког трибунала, предмет "Возућа-Сакиб Махмуљин и други" заведен је од 2012. године под правном квалификацијом "Ратни злочин геноцид", а данас се случај води пред судом БиХ, "полујавно и траљаво", наводи Галијашевић.

Галијашевић наводи да су злочине на Озрену починили исламски фанатици муџахедини и терористи, а да су они углавном расветљени у Хаском трибуналу и доказани у судским процесима које је Тужилаштво водило против команданта тзв. Армије РБиХ генерала Расима Делића и начелника Генералштаба генерала Хаџихасановић Енвера и команданта Седме муслиманске бригаде пуковника Амира Кубуре, пише Галијашевић.

Објашњава да је у ова два предмета доказано убиство 92 лица а разматрано је убијање 187 војника и цивила, те 132 нестала лица, силовање три жене, мучења и злостављања у Музичкој школи у Зеници, у подбрежју објекта "Ватростална" у Казнено поправном дому Зеница, у Тешњу у Основној школи Јабланица, Орашцу - те ритуална одсијецања глава ратним заробљеницима на Озрену и Средњој Босни.

Наводи да је таквим злочинима и политиком, Странка демократске акције из Сарајева "уграђивала каменчиће у грађевину прве, исламске државе на Балкану и Европи", под фирмом "функционалне БиХ" или "БиХ - једна адреса", односно, како каже Галијашевић, без унитарне земље и без видљиве улоге Срба и Хрвата у њој.

Он поручује да је кључно питање може ли било шта што ради Џаферовић да буде у духу било ког интереса српског народа и Републике Српске и поставља питање због чега РС стално мора да подсећа друге на "срамну чињеницу да је такав човек члан Председништва БиХ и да још увек није кажњен за ратне злочине".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести