Годфри: Циљ Америке да охрабри дијалог Београда и Приштине

БЕОГРАД: Циљ Америке је да охрабри дијалог између Београда и Приштине и укаже на то колико би људи у региону имали користи од тога да се нађе решење за косовски проблем, изјавио је нови амерички амбасадор Ентони Годфри.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Мој задатак је да поправим односе Србије и САД, али да радим у интересу своје земље на Балкану, а интерес Америке је да Западни Балкан постане место стабилности и просперитета, где се поштују демократске вредности, где земље поштују границе и имају добре односе, рекао је Годфри у интервјуу за РТС.

Он је истакао да је то најбољи начин за пут ка Европској унији и зато је, како каже, његов циљ да употреби сву енергију и сва средства амбасаде у Београду да помогне Србији да постигне оно што је сама себи поставила - а то је улазак у ЕУ.

Навео је и да је Европска унија послала лош сигнал када је рекла да зауставља процес проширења.

Амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер и ја смо разговарали и изразили разочарење што ЕУ није уцинила корак напред. Био је то лош сигнал, рекао је амерички амбасадор.

Он, ипак, напомиње, да чланство у ЕУ остаје за Србију важан подстрек.

Колеге из Брисела су ме увериле да није баш дошло до потпуне промене политике и подсетили су ме да је проширење уткано у оснивацка документа Уније, тако да то питање није сасвим затворено, рекао је амабасадор.

На питање да ли вакуум који оставља одлагање прошрења за неке друге утицаје на пример Русије и Кине, америцки мабасадор каже да га то не узнемирује.

Србија добро напредује, највећи део инвестиција долази из Европе. Европа је близу, а Кина и Русија су далеко. Разумем специјалне везе Србије са Русијом и Кином и оне су вам важне, Србија сама одлучује о својим партнерствима и ми те одлуке поштујемо, навео је Годфри.

Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије и знамо да је Србији важно да постане чланица ЕУ, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, реформе које су урађене и оне које треба обављати због чланства у ЕУ су важне саме по себи, а не само због чланства.

Годфри је поновио да се Америка залаже да све земље у региону постану чланице ЕУ, а нарочито оне које то желе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести