Гојковић: Београд гласа 4. марта

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је за 4. март изборе за Скупштину Београда. Тог дана одржаће се и локални избори у општинама Аранђеловац и Бор. Њена одлука јуче је ступила на снагу објављивањем у „Службеном гласнику”, а Маја Гојковић је напоменула да ће избори бити одржани по процедури предвиђеној Законом о локалним изборима.
1
Фото: Dnevnik.rs

Градска изборна комисија усвојила је на јучерашњој седници Упутство за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора. Тиме је поступак кандидовања започео и политички субјекти могу почети да предају изборне листе, саопштено је из ГИК-а.

Такође је усвојена и Одлука о облику и садржају образаца за поједине радње у поступку спровођења избора за одборнике градског парламента. У Београду право гласа на тим локалним изборима имаће 1.706.000 бирача. Претходни избори за Скупштину града Београда одржани су у марту 2014. године, заједно с ванредним парламентарним изборима.

Након што је потписала одлуку, председница Скупштине је позвала грађане да изађу на изборе јер, поручила је, својим гласом одлучују о томе каква ће им бити локална власт и како ће изгледати будућност њихових градова, живот њихових породица и пријатеља.

– Важно је да на ове изборе изађу сви и да бирају вредне и марљиве људе – рекла је Маја Гојковић, апелујући на бираче да се опредељују „за” и да „не гласају против јер се од гласања против не живи боље, нити ће бити више школа, вртића, домова здравља”.

Казала је грађанима да онога дана када буду изашли на биралишта, имају у виду да се гласа за одборнике у тим скупштинама и да је важно да погледају ко је на листи, ко су ти људи, какве су им биографије и шта су до сада радили, те да гласају искључиво за њихове планове и програме и идеје. Кандидатима за одборнике председница републичког парламента је поручила да озбиљно схвате кампању и да својим радом и одговорношћу покажу да поштују Београд, Бор и Аранђеловац и њихове грађане и да се искључиво такмиче и обраћају грађанима идејама, а не мржњом.

Скупштина града Београда броји 110 одборника. Кандидате за одборнике могу предложити политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана чије изборне листе потписима подржи најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи, а листа се доставља изборној комисији најкасније 15 дана пре дана одржавања избора, односно до 16. фебруара. Предлагач мора на изборној листи имати најмање трећину кандидата од укупног броја одборника који се бира. Трећину изборне листе морају да чине жене.

Збирну изборну листу изборна комисија треба да објави најкасније десет дана пре дана одржавања избора. Изборна комисија по Закону објављује резултате избора у року од 24 часа од затварања бирачких места. Најкасније десет дана од дана објављивања укупних резултата избора, ГИК ће мандате доделити учесницима избора по редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата.

Кандидатима за одборнике председница републичког парламента је поручила да озбиљно схвате кампању и да се искључиво такмиче и обраћају грађанима идејама, а не мржњом

Фото: Dnevnik.rs

Конститутивну седницу парламента сазива председник Скупштине из претходног сазива, у овом случају социјалиста Никола Никодијевић, у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два месеца од објављивања коначних резултата. Тој седници председава најстарији одборник, а на њој се бирају председник и секретар Скупштине града и потврђују мандати одборницима, чиме је Скупштина конституисана.


Спремни и бележници 

"Јавнобележничка комора спремна је за предстојеће изборе који ће се одржати у Београду, Бору и Аранђеловцу 4. марта, а овере ће обављати и ван радног времена – поручио је председник Коморе Миодраг Ђукановић. – На овери потписа за подржавање изборних листа у Београду радиће најмање 103 мобилне јавнобележничке екипе, а политичким странкама, страначким коалицијама и групама на располагању ће бити и све бележничке канцеларије." 

У случају потребе, додао је, у процес овере потписа могу бити укључени и бележници из читаве Србије.

" Процењује се да је с тим бројем бележника у Београду могуће оверити дневно око 30.000 потписа, што би требало буде довољно за несметан изборни процес током којег странке и удружења морају да обезбеде и формалну подршку бирача", рекао је Ђукановић.

Обећао је да ће Комора помно пратити ситуацију на терену и реаговати у случају да дође до неочекиваних застоја. По његовим речима, важно је и да се прикупљање и овера потписа обављају на одговарајућим местима и уз потребне техничке услове да би се читав процес одвијао без застоја.

" То је у интересу и бирача и странака које потписе прикупљају", закључио је Ђукановић.


Градоначелник и чланови Градског већа, по закону, морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана конститутисања градског парламента.

Кандидата за градоначелника предложиће председник Скупштине града. Први човек Београда биће изабран из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.

С. Станковић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести