Гојковић: ЦРТА отишла у политику, рад парламента транспарентан

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да транспарентност рада парламента није умањена укидањем споразума о сарадњи са невладином организацијом ЦРТА, која је током расправе о буџету затамнила свој сајт "otvoreniparlament.rs".
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug

Према њеним речима, та организација прешла је у домен политике, што, како је навела, није била суштина споразума и без икакве најаве затамнила је свој сајт, чиме је грађанима ускратила информације.

"Жао ми је што је дошло до тога, они су раскинули споразум о сарадњи, а зашто и како су зацрнели "Отворени парламент", нека сами објасне. Они су ушли у домен политике и то није била суштина споразума, тиме су дали једну ружну оцену рада Народне скупштине и расправе која је трајала 10 дана", истакла је Гојковић гостујући на телевизији Пинк.

Нагласила је да је Народна скупштина и даље отворена за сарадњу са свим организацијама цивилног сектора, што значи да ће бити направљен нови споразум о сарадњи са неком другом невладином организацијом, која ће се бавити једнаком делатношћу као ЦРТА.

Указала је да транспарентност рада Народне скупштине није умањена, јер грађани Србије могу на националном програму да гледају директан пренос, за који се издваја 90 милиона динара годишње, како би грађани видели "да ли се у парламенту ћути или говори о њиховом интересу".

Поред тога, истиче Гојковић, грађанима су омогућени и лајв стрими на сваком раду одобра и комисије парламента, а ту је и званични сајт Народне скупштине на коме је, каже, доступност података апсолутна.

Подсетила је да је Народна скупштина 14. децембра усвојила буџет за 2018. годину, који је, према њеним речима, одличан и добио позитивне оцене међународних организација, а да је јуче повећан и кредитни рејтинг Србије, који ће омогућити раст страних и домаћих инвестиција у нашој земљи, као и повољнија задужења за инфраструктурне пројекте.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести