Маја Гојковић: Настављамо кад престану претње и провокације

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је спремна већ данас да настави седницу парламента, али је истакла и да посланици који учествују на уличним протестима треба да омогуће нормалан рад највишег законодавног тела.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

„Ја сам спремна, питам њих кад су они спремни да раде и кад ће да омогуће нормалан рад и нормално функционисање града Београда, Народне скупштине и, уосталом, читаве државе“  поручила је она, примећујућу да не постоје услови за рад у пленуму.

Седница Скупштине започета је 1. марта, а председница је после пола сата одредила паузу, најављујући да ће посланици бити обавештени о наставку након окончања председничких избора. Прихваћени су само захтеви за расправу о тачкама по хитном поступку, односно 12 међународних споразума, при чему није коначно утврђен дневни ред. Маја Гојковић подсећа на то да је потребно да буде прихваћена и оставка Саше Јанковића, учесника на председничким изборима, на место заштитника грађана да би се у будућности омогућио избор новог омбудсмана. Она је тада одбацила критике опозиције да је пауза одређена да се не би чуо њихов глас, и истакла да изјаве и салве увреда које су уследили након проглашења паузе показују да је била у праву.


Уништавање и тапшање
Поводом уништавања споменика, исписивањем графита ауто-лаком на делу скулптуре Томе Росандића „Играли се коњи врани” испред Дома Народне скупштине каже да је највише боли што су у томе учествовали, као и уништавању „Зида плача”, и посланици Скупштине Србије.
„Њима је то симпатично. Тапшу од своје политичке немоћи јер су им грађани Србије дали укупуно 40 одсто мање гласова него Александру Вучићу, и свете се, ваљда, култури и културним споменицима за ту политичку немоћ коју су показали на изборима“  закључила је Маја Гојковић.

Посланици опозиције су оштро реаговали на такав расплет, а радикали су били мишљења да због заоштрене политичке ситуације треба одржати и ванредне парламентарне изборе. Дан након прекида седнице, Маја Гојковић је расписала председничке изборе, који су одржани 2. априла.  

Председница Гојковић подсећа на то да се избори завршавају идуће недеље, након понављања на неколико бирачких места те да је време да „почнемо сви да радимо онај посао за који су нас грађани изабрали”. Чињеница је, додаје, да су четири посланика била председнички кандидати те да би читава предизборна атмосфера која би се прелила у парламент значила да дискусије о предлозима закона не би било.

„Тога смо сви свесни, и они који су подржали ту одлуку и иницирали је, шест председника највећих посланичких група, тако и ови други посланици који много причају, а мало воле да раде. Сви смо били свесни тога да од правог суштинског рада парламента нема ништа“ оцењује она.

Маја Гојковић упозорава на то да је очигледно да посланици који учествују на протестима не крију да имају намеру да ометају рад парламента.


„Захтев Бојана Пајтића? "
Поводом захтева који се износе на протестима, Маја Гојковић примећује да је нешто ново у политичком животу Србије, да они који задобију огромно поверење грађана треба да дају оставке, а они који сви заједно нису добили онолико колико је добио председнички кандидат Александар Вучић, „треба, ваљда, сами да дођу и преузму власт у овој држави”.
„Захтев Бојана Пајтића? Нисам знала да је он студент или средњошколац, ја сам мислила да је он посланик парламента Србије, некадашњи председник Покрајинске владе дугих 12 година, некадашњи председник ДС-а. Можда је уписао неки курс, почео да студира, не знам, али он је изнео захтеве, сетио се мене, ваљда из неке политичке немоћи, па тражио прво моју оставку, сад видим тражи оставку свих „ каже Маја Гојковић. 

„Ко зна шта би и ово здање доживело и грађани Србије када бисмо ми данас-сутра наставили да радимо „  рекла је она, и навела да „посланици треба да омогуће да радимо и радићемо”. „Чим омогуће они који данас протестују испред зграде парламента, посланици који то раде заједно с њима, када престану претње да ће упасти у парламент, када престану провокације ка припадницима МУП-а, уништавање споменика културе, које је започето управо испред зграде парламента, ја сам најмањи проблем да наставимо седницу тамо где смо и стали.“

Она сматра да су улични протести планирани раније, да су утрошена средства, па су морали и да се одрже, те да њихови „аутори” нису могли ни да претпоставе да грађани толико поштују и подржавају Вучића и да ће он победити у првом кругу с убедљивим изборним резултатом. Одговарајући на питање о постављеним захтевима, међу којима је и њена смена, Маја Гојковић је рекла да је два милиона грађана Србије гласало за Вучића, а сада се учесници протеста суочавају с тим да њихов први кандидат међу њих десет, колико их је било против Вучића, има 40 одсто мање гласова од њега.

„Блокирали су читав Београд, можда је и то у реду, не знам, али све је у реду док не почну да праве немире, инциденте, нешто чиме би угрозили нечију безбедност или нечију имовину „ упозорила је председница Скупштине.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести