Гојковић: Министарство културе кућа за све, треба водити дијалог

БЕОГРАД: Министарка културе Маја Гојковић изјавила је данас да је у плану да се идуће године повећају улагања у филмску индустрију и нагласила да је Министарство културе "кућа за све" који се баве глумом или другим уметничким послом и да треба водити дијалог.
2
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Гојковић је на питање да прокоментарише нападе на глумце поводом њиховог учешћа на протестима опозиције за ТВ Прва рекла да не зна никога ко неће стати на страну људи које етикетира било ко и апеловала да се сви престану са изношењем увреда.

Оценивши да свако има право да се бави политиком, бира, кандидује се и има своје мишљeње, Гојковић је додала да свако може  да дође да разговара "како да побољшамо услове за рад било ког уметника".

"Против тога сам да се користе грубе речи, да неко на неког виче или да га вређа, и мој апел је да престане са свих страна", нагласила је потпредседница Владе Србије.

Гојковић је додала да су вређани и глумци Светислав Буле Гонцић, Растко Јанковић, Лазар Ристовски "и многи други који се не слажу са политиком дела опозиције".

Према њеним речима, нико није реаговао ни кад је приликом упада на конференцију за новинаре Београдског драмског позоришта "Милош Биковић нападнут од стране једног опозиционог политичара и посланика".

Гојковић је апеловала да "сви спусте своје заставе, да престану да вичу једни на друге" и да треба водити дијалог.

Говорећи о претњама упућеним глумачком и брачном пару Тамари Драгичевић и Петру Бенчини, Гојковић је рекла да апелује на све истражне органе "да што пре пронађу починице и обавесте јавност ко је себи дао слободу да вређа и прети деци брачног пара".

"Ненормално је да неко помисли да некоме није жао или да није потрешен када су нечија деца у питању. Сви знамо какав пакао пролази Александар Вучић годинама као отац детета које је често на удару, често нападају, прете анонимно и јавно", подсетила је Гојковић.

Према њеним речима, "свака таква претња мора да се осуди од целокупног друштва".

Гојковић је најавила да ће "продуценти, режисери и филмски радници имати прилике за још боље услове за рад".

Она је навела да ускоро очекује  резултате рекордног 31. конкурса Филмског центра Србије (ФЦС) и подсетила да је ове године њено министарство, уз подршку Владе Србије, издвојило 1,3 милијарде динара подршке за снимање филмова.

Према њеним речима, подстицајне мере су почев од 2016. године привукле стране инвеститоре у филмску индустрију, и од тада је било 371 пројеката филмова,  наменских филмови и серија, као и 55 пројеката домаће производње.

Оценивши да домаћи продуценти добијају у пођеднаким условима подстицај као и стране продукције, Гојковић је додала да странци доносе новац у Србију, док се домаћој индустрији помаже да би снимали што више, и да "уживамо у већином добрим филмовима и серијама".

Приметивши да "имамо све више холивудских продукција и није реткост да сретнете америчку звезду на улицама Београда", Гојковић је додала да је приликом посете индијске председнице Дроупади Мурму разговарано о све више пројеката Боливуда у Београду.

"То је добар пут за привлачење туриста из Индије који желе да виде уживо где се снимају филмови", истакла је министрака.

Говорећи о четворогодишњем мандату бившег директора Филмског центра Србије (ФЦС) Гордана Матића, Гојковић је рекла да није имала прилику да са њим разговара, али да је током две године у министарству "говорила о свом незадовољству и начину рада директора".

Подсетила је да је њена оцена била да Матић воли "да често и радо путује, а ФЦС има изузетно много проблема и требало би мало више да се посвети том раду".

Гојковић је оценила да је постављање Ивана Карла за в.д. директора ФЦС-а, на препоруку председника Управног одбора ФЦС-а Мирослав Лекића, решење које даје шансу да се УО упозна са тренутним стањем у ФЦС-у.

"Карл испуњава све услове да се кандидује и, претпостављам, буде изабран за директора ФЦС-а. Од председника УО тражићу да се конкурс распише врло брзо", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, треба створити што боље услове за људе из филмске делатности да снимају филмове које смо некада имали на престижним фестивалима", као и да комисије требају обратити пажњу "на квалитете филмова, а не само количину".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести