Гојковић: Парламент је место за дијалог, а не улица

БЕОГРАД: Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић поручила је данас да је парламент место за дијалог, а не улица, као и да на улици не може о било чему да се расправља.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Гојковић је пренела медијима, након консултације са представницима посланичких група, да је закључено да су нужне измене и допуне Пословника како би омогућили бољи рад парламента у времену до редовних избора.

"Веома сам задовољна данашњим састанком и разговором који је показао да је парламент место у којем се одиграва политички дијалог између легалних и легитимно изабраних представника грађана, да то није улица и да о свему може да се разговара на овом месту, које је и предвиђено за дијалог и размену мишљења", истакла је Гојковић.

Објаснила је да је одржала седницу Колегијума Народне скупштине, коју је заказала и најавила још прошле недеље, а да је тема била расправа у отвореном дијалогу како унапредити рад парламента и на који начин да посланици боље заступају интересе грађана који су гласали за њих.

На питање да ли има простора за даљи дијалог, Гојковић је рекла да је било дискусије на ту тему највише од стране радикала и либерала, да је највећа препрека да се унапреди рад потреба да се измене и допуне пословничке процедуре о раду скупштине.

Како је казала, посланици који подржавају рад владе рекли су да ће учествовати у томе, како би донели измене и допуне уз највећи могући консензус и то много шири него када је пословник донет.

Рекла је да су отворена врата парламента за све посланике и све шефове посланичких група и да ће наставити да их позива на све колегијуме и седнице када су важне теме на дневном реду скупштине.

"Овде се води дијалог и разговара и затупају грађани. Улица није место на коме може било шта да се расправља. Ми смо овде легално и легитимо избрани великом већином и наставићемо да поштујемо законе ове државе", нагласила је Гојковић.

Рекла је да је задовољна данашњим састанком, начином и садржином дискусија која се чула од стране шефова посланичких група који су узели учешће. 

"Учествовале су две опозиционе партије, односно посланичке групе - СРС Војислава Шешеља, и посланичка група Либерално демкратске партије Чедомира Јовановића", рекла је председница парламента.

Посебно се захвалила Миладину Шеврлићу што је присуствовао Колегијуму, подсећајући да је он посланик који је избачен из посланичке групе „Двери" само зато што је имао различито мишљење од Бошка Обрадовића и што је желео да учествује у пленумским расправама Скупштине.

„Закључак састанка је да је потребно да сви заједно размислимо о изменама и допунама важећих правила и процедуре по којој ради Скупштина. Посланици из партија које делимично бојкотују рад парламента су 2009.године донели та правила. Сазнала сам да је то донето у јулу, у времену када се одржавају ванредне седнице са изузетно важним темама без права да се сустински расправља о Пословнику", објаснила је Гојковићева.

Консултације су одржане данас у одсуству представника странака из Савеза за Србију, као и посланика Модерне Србије. 

На консултације дошли су Драган Марковић Палма - Јединствена Србија, Вјерица Радета из Српске радикалне странке, Мира Петровић представница ПУПС-а, Милорад Мијатовић из СДПС-а, Александар Мартиновић из Српске напредне странке, Верољуб Арсић у својству потпредседника Скупштине Србије, Балинт Пастор представника Савеза војвођанских Мађара, Неђо Јовановић из Социјалистичке партије Србије, Чедомир Јовановић из ЛДП-а, као и самостални посланик Миладин Шеварлић. 

Каже да су представници опозиционих посланичких група затражили више времена за расправу о њиховим амаднамнима, али сви су се осврнули на "ове предлоге допуна дневног реда који су више изгубили сваки смисао".

Навела је да су се сложили да је важно да сви посланици учествују на предстојећеим седницама парламена на којима су најављени закони о „швајцарцима“, који је данас усвојен на влади.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести