Гојковић: Важна нам је подршка Чешке на путу ка ЕУ

ПРАГ: Председница парламента Маја Гојковић захвалила је данас на подршци Чешке европским интеграцијама Србије и напоменула да је, имајући у виду изазове у самој ЕУ, важна снажна порука подршке пријатељске земље као што је Чешка на овом путу. 
Maja Gojković i Radek Vondraček Foto: Tanjmug/video
Фото: Маја Гојковић и Радек Вондрачек Фото: Танјмуг/видео

Гојковић се састала са председником Представничког дома Парламента Чешке Радеком Вондрачеком, на чији позив борави у званичној посети Чешкој.

Како је саопштила Скупштина Србије, Вондрачек је нагласио да Чешка подржава Србију на путу ка ЕУ и да сматра да би, и поред предстојећих избора у ЕУ и изазова као што је Брегзит, ЕУ требало да настави са политиком проширења, будући да је и основана на тим принципима, као и да је задужена за развој и стабилност у Европи. 

Гојковић је указала на то да је таква порука важна не само за Србију, већ и за читав регион, подсећајући да је политика проширења управо политика стабилности и региона и читаве Европе.

У разговору истакла да две земље вежу традиционално пријатељство и блискост два народа, као и да постоји спремност за још снажнију сарадњу у бројним областима, те указала да је прошле године обележен значајан јубилеј 100 година од успостављања дипломатских односа.

Нагласила је да данас постоји континуирани политички дијалог на свим нивоима и напоменула да је обавеза наших парламената, да као представници грађана, развијају пријатељство и дају снажан подстрек јачању сарадње.Гојковић је рекла да Србија наставља са реформама у интересу грађана Србије и подсетила да је Србија, која је до сада отворила 16 поглавља, спремна за отварање додатних пет поглавља, те да је потребно да се убрза динамика. 

Како се наводи, Вондрачек је истакао да су односи Србије и Чешке одлични, не само на политичком нивоу, већ и на привредном, као и у области науке, образовања и културе.Навео је да су парламенти изузетно значајни за продубљивање сарадње између две земље и предложио сарадњу на парламентарном нивоу измеду земаља Вишеградске групе са Србијом и земљама региона Западног Балкана. 

Гојковић је упознала Вондрачека са ситуацијом на Косову и Метохији и подсетила да је Приштина увела противправне мера као што су таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, као и да је донела одлуку о формирању такозване "војске Косова", што дестабилизује читав регион. 

Указала је на то да је Београд спреман за разговоре, али да Приштина мора да укине таксе.Истакла је да је Скупштина Србије отворена за продубљење парламентарне сарадње на нивоу радних тела, те да је важна и сарадња делегација у међународним парламентарним организацијама. 

Навела је да, будући да ће Србија бити домаћин 141. скупштине Интерпарламентарне уније у октобру, очекује да чешка делегација учествује на овом заседању на највишем нивоу.Гојкових је позвала Вондрачека да посети Србију, а Вондрачек је указао да постоји и велико интересовање предузетника из Чешке да посете Србију и навео да је и он спреман да дође у Србију.Гојковић се састала и са председником Сената Парламента Републике Чешке Јарославом Кубером. 

Кубер је захвалио на подршци чешкој националној мањини у Србији, а Гојковић је нагласила да су националне мањине додатни мост који повезује две земље.У делегацији Скупштине Србије је и председник Одбора за спољне послове Жарко Обрадовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести