Гонзалес-Барба: Нема признања Косова без договора ПР и БГ

МАДРИД: Влада у Мадриду не намерава да призна самопроглашену независност Косова, али би могла у Приштини да отвори своја трговинска или културна представништва, пишу шпански медији.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Мадридски "Објектив" тврди, позивајући се на неименоване дипломатске изворе, да би у почетку у Приштини могла да се отвори шпанска привредна или културна канцеларија, као што је то био случај у време Франковог режима са СССР-ом и другим комунистичким државама.

Косовски медији су нашироко пренели ту вест, истичући у први план да влада премијера Педра Санчеза "припрема историјски заокрет" у ставу према Косову, за коју сматрају да би подразумевала "де факто" признање независности.

Међутим, из Канцеларије за информисање шпанског Министарства спољних послова (ОИД), "Објективу" је званично саопштено да ни ове опције тренутно нису на столу и да се тренутно разматрају друга решења.

Шпански медији подсећају да је државни секретар за Европску унију Хуан Гонзалес-Барба у петак на скупу о проширењу ЕУ на Балкан, у Краљевском институту Елкано, јасно ставио до знања да Шпанија неће дипломатски признати Косово све док не буде билатералног споразума између Приштине и Београда, али је по први пут "отворио врата" за неки гест према приштинским властима.

На питање о односима и признавању Косова од стране владе у Мадриду, Гонзалес-Барба, трећи човек шпанске дипломатије је истакао потребу да се постигне споразум између Приштине и Београда "о главним суштинским питањима".

Наши напори да се више укључимо у регион Западног Балкана и подржимо проширење били би без основа ако бисмо наставили с оваквим апсолутним дистанцирањем од Косова, рекао је државни секретар, пренела је шпанска новинска агенција ЕФЕ.

Он је поручио да мора постојати одређени компромисни споразум и да се тренутно разматрају различити модалитети који не би укључивали признање.

Гонзалес-Барба је нагласио да ће ова одлука Шпаније "ускоро бити донета и објављена“, наговештавајући да је такав дипломатски корак неизбежан.

Наравно, желимо да ту одлуку разуме Србија, наш главни партнер на Западном Балкану, додао је он.

Желимо да допринесемо напорима свих држава чланица и изасланика високог представника, бившег словачког министра спољних послова Мирослава Лајчака, да се постигне договор Београда и Приштине и надамо се да ће наши напори бити препознати и цењени од стране земаља на Балкану, закључио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести