ГОТОВА ХИТНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА Никола Дашић поново градоначелник Крагујевца

КРАГУЈЕВАЦ:  Никола Дашић изабран је вечерас за новог градоначелника Крагујевца на седници Скупштине града, сазваној по хитном поступку, која је трајала седам сати.
1
Фото: Youtube Printscreen

Дашић је ту функцију обављао и у претходном мандату, од локалних избора 2020, па до 28. септембра  прошле године, када је поднео оставку.

За избор Дашића, кога је као јединог кандидата за градоначелника предложила владајућа већина у крагујевачкој скупштини, коју чине Српска напредна странка (СНС), Социјалистичка партија Србије (СПС), одборници Покрета “300 Крагујевчана” и један одборник из мањинске Руске странке, тајним гласањем гласало је 49 од 87 одборника у локалном парламенту.

“Мени је, пре свега, циљ, да опет подигнемо још за један степеник, ако не и два радну температуру, да се заиста покренемо. У претходне три и по године довели смо много инвестиција у Крагујевац, смањили за више од половине незапосленост, урадили преко 200 улица у сеоским подручјима, да не причамо о ДАТА центру, Центрима  изврсности, о Иновационом дистрикту, о новим котловима у Енергетици уместо старих који су нас преко 60 година гушили и тако даље…много бисмо изгубили за набрајање. Надам се да ћемо моћи још више од тога да подигнемо. Хоћу да подсетим, да, када је било представљање великог развојног плана председника државе “Скок у будућност - Србија 2027”, у Палати Србија у Београду, Крагујевац је био показни град за тај план развоја, практично, ‘амбасадор’ читавог плана и то много значи'', рекао је Дашић.

Лидер крагујевачке опозиције из Одборничке групе Заједно за Шумадију-ПОКС, некадашњи градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, оштро се успротивио, не само избору, већ и кандидовању Николе Дашића за градоначелника, тврдећи да је тај предлог незаконит.

“Ми смо пре месец дана имали конститутивну седницу и тада су четворица људи из тадашњег Привременог органа Крагујевца, заједно са председником Привременог органа, господином Дашићем, постали одборници. У том моменту, они су морали да престану да се баве послом којим се бави Привремени орган, али нису. У том случају, аутоматски је морала да им престане функција одборника. Дакле, не можете у исто време да будете и у законодавној власти и у извршној власти. То је чињеница, по закону. Тражио сам записник, и тражићу арбитражу у том делу. Дакле, по мени је незаконито изабран и господин Дашић и још неки људи у Градском већу, који су одборници, а нису могли да буду одборници. То је суштина”, изјавио је Верољуб Стевановић после седнице.

Одборници у крагујевачкој скупштини већином гласова данас су изабрали и заменика градоначелника - Дејана Ружића, који је до сада обављао функцију начелника Управе за инвестиције и развој града Крагујевца.

Изабрано је и свих десеторо кандидата за градске већнике, које је предложио новоизабрани градоначелник.

Изабранои су Александар Милошевић, као члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду, Маја Ангеловска, чланица Градског већа за комуналне делатности, Сања Туцаковић, чланица Градског већа за локалну самоуправу, Снежана Живановић Катић, чланица Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града, Јелена Павић, чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту, Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, Душан Алексић, члан Градског већа за образовање, Ана Јелић, чланица Градског већа за културу, и Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт.

 Избору градоначелника, његовог заменика и градских већника претходио је избор  Анђелке Стојковић Анђелковић за заменицу председника Скупштине града.

Овим је завршен процес конституисања извршне власти у Крагујевцу.

Још раније, 13. фебруара, на конститутивној седници локалног парламента, за председника Скупштине града Крагујевца изабран је Ивица Момчиловић, лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) у Крагујевцу, а за секретара Наташа Петровић. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести