Грубјешић: Са Ханом о европској интеграцији, али и Косову

БЕОГРАД:  Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић каже да ће велики део разговора комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана и српских званичника бити посвећен европским интеграцијама, али и Косову и Метохији, посебно након одласка Рамуша Харадинаја у Хаг.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Грубјешић за Танјуг каже да ће Хан, који сутра из Скопља долази у дводневну посету Београду, са државним руководством разговарати о европским интеграцијама и реформама које Србија треба да обави на том путу, а на основу извештаја Европске комисије о напретку Србије.

"Али једна од главних тема ће бити и дијалог Београда и Приштине, посебно зато што је комесар Хан био веома активан у настојањима да се дијалог одблокира", навела је Грубјешић.

Подсећа и да је косовски премијер Рамуш Харадинај отишао пред специјално тужилаштво у Хаг, да још нема информација да ли ће бити подигнута оптужница или не и како ће се тај процес завршити.

Грубјешић подсећа да Ханов мандат траје до октобра, а да га је Аустрија опет предложила за комесара, мада није наведено за који портфељ.

"Главно је питање да ли ће портфељ комесара за проширење и суседску политику остати у новој комисији или ће се опет модификовати, као што је био случај када је Хан преузео ту функцију, па је добио и ''суседску политику''", наводи Грубјешић.

Додаје и да има још кандидата за његову фотељу, међу којима су Словенац и Мађар, али истиче да је за Србију важно да на том месту буде комесар који је склон проширењу и који долази из земље која подржава проширење.

"До сада смо имали среће са комесарима, али треба да имамо у виду и ограничење њховог посла и да морају да следе оквир европске политике, а о проширењу се, нажалост, не говори једним гласом у Европи", наводи Грубјешић

Она каже да је Хан био активан и посвећен, да је, за разлику од неких претходника, чешће обилазио регион и Србију и да верује да ће такав постао наставити уколико остане на тој позицији.

Подсећа да се Хан пре проширења бавио регионалним развојем и регионалном политиком у оквиру Европске комисије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести