Харадинај и Тачи активирали управљачки тим за статут ЗСО

ПРИШТИНА: Косовски премијер Рамуш Харадинај и председник Хашим Тачи, активирали су управљачки тим који ће се бавити састаљвањем статута Заједнице општина са српском већином, преноси данас приштински портал Коха диторе.
pristina tanjug
Фото: Tanjug

Према саопштењу из косовске владе, "састављање статута ће бити транспарентан и свеобухватан процес, који ће обављати три радна механизма: Управљачки тим, Имплементациона комисија и Национална консултативна група, који ће гарантовати учешће читавог политичког спектра, цивилног друштва и осталих релевантних механизама друштва“.

Косовска влада наводи да ће у овај процес бити укључени и међународни механизми, и ово оцењује као важан корак на евроатлантском путу Косова, преноси Коха.

У саопштењу се додаје да ће на крају процеса коначни нацрт статута, заједно са директивом, бити послат Уставном суду како би се осигурала потпуна усклађеност са косовским уставом.

Косовска влада наводи да овим кораком испуњава и међународну обавезу, „доказујући своју посвећеност на евроатлантском путу“. 

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести