Хил: Охридски споразум имаће позитивне ефекте на цео Балкан

ВРАЊЕ: Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је данас, током посете Врању, да верује да ће Охридски споразум имати позитиван ефекат на цео Балкан.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Можда је то прерано рећи. Надам се да ће Охридски споразум остати забележен у историји. С једне стране као тачка од које је кренула нормализација односа Београда и Приштине и учинила да границе спајају људе, а не и да их деле. Исто тако, да ће то бити прекретница од које смо кренули да се бавимо привредним питањима на првом месту и економском сарадњом", поручио је Хил.

Додао је да се у последњих пар дана, колико борави у посети југу Србије, и сам својски потрудио да објасни да се Охридски споразум тиче "Косова, а не овог дела Републике Србије", али да ће се САД свакако ангажовати да помогну разним деловима Балкана да нађу свој пут напред.

"Треба рећи да тај споразум пребацује одговорност на све нас да се потпрудимо да кроз економски развој помогнемо да овај регион јача и напредује. Све државе и становници Западног Балкана морају се потрудити да се регион међусобном сарадњом приближи ЕУ, а то није политички него првенствено економски задатак", поручио је Хил. Када говоримо о визији, додао је, оно у чему би САД заиста желеле да помогну и оно што би волеле да се деси је да ово не буде регион у близини границе коју је тешко прећи, него да управо по концепту Отвореног Балкана, то буде граница која ће људе приближавати, а не делити.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести