ХИТНА РЕАКЦИЈА АМБАСАДЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЧЛАНКА У БЕРЛИНЕР ЦАЈТУНГУ: Ужаснути смо и забринути

Амбасада Србије у Берлину протестовала је против тврдње аутора Муамера Бећировића у Берлинер цајтунгу да Немачка треба да подстиче немире у Србији.
Berlin/F. Bakic
Фото: Berlin/F. Bakic

- Са великим ужасом и забринутошћу смо прочитали чланак "Балкану је потребна Немачка као сила за регулисање, доминација Србије мора бити сломљена" од 13. августа у онлајн издању Берлинер Цајтунга - наводи амбасада Србије.

- Уз сво дужно поштовање слободе штампе и слободе изражавања, посебно за либералне новине попут Берлинер Цајтунга, морамо признати да су изјаве и захтеви у овом чланку, који се односи на стратегију стару више од сто година и која је довела до првог великог уништења Европе у прошлом веку, са милионима жртава, само изазвале страх и забринутост у нама - наводи се у одговору Амбасаде Берлинер Цајтунгу.

Хрватско-босанска противтежа за трајну равнотежу Србије на Балкану, како аутор предлаже, представљала би, указује се у писму, чисту претњу за регион и његову стабилност и осудила би сваки напор да се регион економски повеже.

- Такве групе "један против другог" су опасне. Потребна нам је сарадња – "једно с другим". Предлози аутора такође би били противни циљевима и приоритетима Берлинског процеса који је покренут у Немачкој - наглашава Амбасада.

Осим тога, у реаговању Амбасаде указује се да аутор чланка иде даље и залаже се за санкције, распоређивање немачких војника, па чак и немире и политичку нестабилност у Србији, "што сваком здравом разуму може бити потпуно страно".

- Као неко ко је осам и по година трпио санкције, чврсто верујемо да санкције не би биле решење. А ако он захтева распоређивање војника, овај захтев се може класификовати само као ратно хушкање. Регион, државе пошиљаоца, а пре свега Србија, платили су овакве операције стотинама хиљада жртава. Такође, чврсто верујемо да позивање на немире и политичку нестабилност у другој земљи немају везе са слободом штампе и слободом говора, и да такво размишљање треба осудити - додаје Амбасада.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести