Хрватска црква подиже споменик Степинцу

ЗАГРЕБ: Хрватска католичка црква планира да 8. маја у насељу Зрин, у Сисачко-мославачкој жупанији, општина Двор, открије споменик кардиналу Алојзију Степинцу. 
1
Фото: Youtube Printscreen

О томе и о оележавању 75. годишњице стрдања становника насеља Зрин, које су, како се тврди, током Другог светског рата спалили партизани, разговарано је данас на седници бискупа Загребачке црквене покрајине у Сиску.

Скупом је председавао загребачју надбискуп Јосип Бозанић који је рекао да је поносан оним што чини сисачка црква, пише портал Јутарњег листа.

Одајући признање сисачком бискупу Кошићу, иначе у јавности познатом по својим десничарским иступима, Бозанић је рекао да се неки догађаји, посебно у Сиску, не смеју заборавити, јер заборав ствара могућност њиховог понављања.

"Тако и спомен на трагедију Зрина треба оживети, јер је важан не само за овај крај него и општу хрватску историју", рекао је Бозанић и додао:

"И споменик блаженом Степинцу, који ће се овде поставити је знак историје цркве и хрватског народа и тако је постао симбол препознавања хрватског и католичког идентитета".

Кардинал Степинац, који се током рата приклонио усташком поглавнику Анти Павелицу, једна је од главних тачака спора између Католичке и Српске православне цркве.

Док Католичка црква у Хрватској чека да Ватикан канонизује Степинца, СПЦ се томе жестоко противи, а до сагласја није дошло ни након више заседања мешовите комисије двеју цркава која је формирана на иницијативу папе Фрање.

По уласку Немаца у Загреб 1941.године Степинац је подржао оснивање НДХ.

Био је политички ментор и духовни отац Анте Павелица, благосиљао је усташке злочинце који су клали Србе, Јевреје и Роме, а после рата их је скривао у седишту Католичке цркве у Загребу.

У свом дневнику Алојзије Степинац с пуно мржње пишао о православним Србима и наводи план за унијаћење.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести