Игор Мировић: Одужујемо се великанима наше историје

– Слобода, заједништво, равноправност и напредак – кључне су поруке Велике народне скупштине од пре сто година, вредности које живе и данас и за које се вреди борити сваког дана – истакао је за „Дневник” председник Покрајинске владе и Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења данашњих војвођанских области Краљевини Србији 25. новембра 1918. године Игор Мировић, најављујући богат програм дводневне манифестације, која се у Новом Саду приређује 24. и 25. новембра поводом обележавања века од краја Првог светског рата и присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.
р
Фото: Dnevnik.rs

Слање тих заветних порука на трагу вишегодишње борбе народа с ових простора за слободу, заједништво, равноправност и напредак је и смисао предстојеће дводневне манифестације. 

– Одбор је организовао заиста богат програм са жељом да се на достојанствен начин кроз елементе програма одужимо, пре свега великанима наше историје, али и обележимо стогодишњицу присаједињења и пошаљемо поруке које су управо на трагу заветних порука с Велике народне скупштине и заветних порука вишедеценијске борбе нашег народа у Војводини за слободу и равноправност – рекао је Мировић.      

Програм почиње у суботу у 10 сати у Змај Јовиној улици отварањем интерактивне изложбе „1918” на 12 локација у ужем центру града, у Змај Јовиној и Дунавској и на Тргу слободе. Интерактивна изложба ће обухватити све најзначајније личности велике борбе нашег народа још од 18. века, преко 19. и 20, за слободу и равноправност, али ће обухватити и приказе величанствене победе српске војске у Првом светском рату. Јер,  како је нагласио Мировић, једно без другога није ишло и није могло дати резултат заједништва. Изложба траје два дана.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Долазе нам многи из иностранства и у суботу ће они бити гости Покрајинске владе. Долазе нам делегације Ломбардије из Италије, Вал д’Оаза, из региона Париза, Архангелске области из Русије, Арада, Караш–Северина и Темишвара из Румуније – наводи Мировић. – Из Пољске нам стиже делегација Војводства Варшаве, то је територија где живи пет милиона становника, из Кине такође долазе наши пријатељи из покрајине Хајнан. 

Град Нови Сад је такође позвао градове-побратиме и најављене су делегације Темишвара, Будве, Крфа и многе друге делегације на највишем нивоу. Предстоји разговор с њима и потписивање споразума о сарадњи с Ломбардијом, Вал д’Оазом и Арадском области.

У суботу у 19 сати у Српском народном позоришту ће бити одржана премијера представе „Светозар”, рађене по тексту једног од најзначајнијих савремених српских писаца Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића с првацима Драме СНП-а. Премијера ће бити затвореног типа, за највише званице из земље и иностранства. 

Након тога, у 21 сат на Тргу слободе наступиће у до сада невиђеном спектаклу Војвођанска филхармонија, Тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине, Биг бенд, примадона опере СНП-а Драгана Радаковић, затим Звонко Богдан и Здравко Чолић.

– Желели смо да концертом грађанима приближимо то време, пре свега порукама које песме носе да кажемо шта желимо у будућности. Дакле, да желимо песму, мир и радост. Да нисмо организовали концерт, све би било у неком затвореном кругу: академија, промоција и међусобних разговора с разним гостима и делегацијама – наводи председник Покрајинска владе. – Желели смо да у концерту учествују наши најпознатији извођачи и успели смо да их обезбедимо. Јер Војводина заслужује најбоље. Она је увек била најбоља, и у свему мора бити најбоља, све има своју симболику.Такав је и избор извођача.

Мировић је додао да је првобитна идеја била да наступа и хор „Вива Вокс”, али је он толико популаран да има резервисане термине за годину унапред и, нажалост, већ раније су имали договорен термин за једну другу манифестацију ван Србије.

Наредног дана, у недељу, у 10 сати почиње главни део програма отварањем Музеја присаједињења у саставу Музеја Војводине у Дунавској 35. Музеј ће отворити председник Републике Србије Александар Вучић, који је и почасни председник Организационог одбора и покровитељ манифестације. Отварању музеја ће присуствовати велики број представника Покрајинске владе, Града Новог Сада, угледних личности. Долазе познати научници из целог света, затим, из Цириха, унука др Људовита Мичатека, једног од председавајућих Великој народној скупштини, тадашњег словачког лидера из Војводине, Емир Кустурица, Синиша Михајловић, представници Српске академије наука, делегација Републике Српске на највишем нивоу, наши златни одбојкаши који су прославили Војводину и који су освојили све што се могло освојити у спорту.

– Позвали смо их са жељом да то не буде прослава која ће окупити само политичаре, представнике институција него и оне најзаслужније, најуспешније међу нама и најпознатије у свету – наглашава Мировић. – Након отварања Музеја присаједињења, у 11 сати ће бити откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Обе манифестације ће пратити наступ хорова. Испред Музеја присаједињења певаће хор „Просветитељи”, а на Тргу, приликом откривања споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, наступиће хор Гимназије „Јован Јовановић Змај”. И на једном и другом месту свираће оркестар Гарде Војске Србије и тиме ће се први део програма завршити. Након тога ће бити одржана свечана академија у Српском народном позоришту, на којој ће наступити Хор и Оркестар Српског народног позоришта с деловима из представе „Светозар” и тиме ће се практично дводелна манифестација завршити.

– Све је спремно. Желим да у име одбора за обележавање те велике манифестације позовем грађане Новог Сада и Војводине да дођу – поручио је Игор Мировић.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести