Интервју, Недељко Ковачевић: Завршавају се пречистачи у Бачкој Тополи и Малом Иђошу

Добра вест из Управе за капитална улагања Војводине: приводе се крају радови на централним пречистачима отпадних вода у општинама Мали Иђош и Бачка Топола и очекује се да до краја године радови у Бачкој Тополи буду завршени, а почетком наредне године и у Малом Иђошу.
3 Nedeljko Kovacevic
Фото: Недељко Ковачевић, фото: Дневник (Р. Хаџић)

То јесте веома важан корак у заштити животне средине, односно реке Криваје која због загађености годинама ствара велике проблеме у тим општинама. Директор Управе Недељко Ковачевић у разговору за „Дневник“ подсећа да је реч о великим, приоритетним подухватима Војводине који су започети пре две године и да је у те пројекте Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања издвојила око 1,6 милијарди динара. 

Велике инвестиције, ни у време пандемије нису стале у Војводини – каже Недељко Ковачевић. - У прошлој години, примера ради, одвијали су радови предвиђеном динамиком на изградњи комплекса дворца Хертеленди у Бочару у општини Нови Бечеј, зато данас имамо завршен објекат намењен деци предшколског и основношколског узраста за рекреацију, едукацију и боравак у природи. Прошле године смо завршили и неопходне радове на реконструкцији прилазних саобраћајница на мост на Тиси у Ади и уклањању недостатака на самом мосту, што је омогућило да објекат после 11 година добије употребну дозволу и да се саобраћај на њему одвија несметано. Прошле године настављени су радови и на рекострукцији путева на Фрушкој гори. Обновљен је пут од Иришког венца до Змајевца. Подсетићу, да је до сада на Фрушкој гори реконструисан око 34 километра пута, а ове године је планирана обнова нових 19 километра путева. Прошле године је завршена и опремљена и  нова зграда основне школе “Јован Поповић” у Сремској Митровици капацитета 1000 ученика…

Које инвестиције су сада у току?

- Започета је изградња новог дома културе у Равном Селу површине 1.058 квадратних метра, до јесени завршавамо изградњу новог објекта Предшколске установе “Влада Обрадовић Камени” у Пећинцима, као и изградњу градске пијаце у Кикинди, а у току је извођење радова на адаптацији, реконструкцији и надоградњи једне етаже на Гимназији “Исидора Секулић” у Новом Саду. Осим тога, наставили смо изградњу локалног пута између Опова и Дебељаче и у току је изградња последње деонице у дужини од око два километра, затим започета је реконструкција саобраћајница на територији општина Апатин, Житиште, Жабаљ, Сечањ, Бачка Паланка, Беочин, Ириг, Инђија, Панчево, Оџаци…


У Новом Саду финансирано 25 пројеката

Од јуна 2016. до данас у Новом Саду је преко Управе за капитална улагања финансирано 25 пројеката и из покрајинског буџета је издвојено више од седам милијарди и 460 милиона динара. Почетком ове године на конкурсима Управе за капитална улагања, за уређење саобраћајне инфраструктуре у Новом Саду опредељено је 170 милиона динара. Средства су намењена за обнову пешачких и бициклистичких стаза у Футошкој улици и на Футошком путу, а пројектом је обухваћена реконструкција пешачко-бициклистичке стазе од Хајдук Вељкове до Булевара Патријарха Павла у дужини од око 9,5 километра. Такође, предвиђена је и изградња саобраћајних површина у улици Браће Кркљуш. 


Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У јуну је извршен ребаланс покрајинског буџета колико средстава је издвојено за капиталне инвестиције?

- У складу са Покрајинском скупштинском одлуком о ребалансу буџета за 2021. буџет Управе за капитална улагања Војводине је повећан за 350 милиона динара, а средства су намењена за вишегодишње пројекте. За уређење старог језгра Сремских Каролваца опредељен је износ од 200 милиона динара и то је само део средстава који је намењен за Сремске Карловце, јер у зависности од њихових пројеката и издатих грађевинских дозвола определићемо се шта и колико ћемо још радити. С обзиром на то да је пројекат вишегодишњи, очекује се укупно инвестирање више од милијарду динара.  Јавна набавка за извођење радова на уређењу старог језгра Сремских Каролваца биће расписана ове јесени. Ребалансом је предвиђено и 150 милиона динара за трећу фазу изградње локалног пута између Стапара и Сивца. Радови су започети у новембру 2019. на територији града Сомбора. До сада је изграђено првих 2,2 километра пута, а у најскоријем периоду се очекује да започињу радови и на изградњи нових два километара пута. Ребалансом буџета су обезбеђене средства за финансирање треће етапе пута, односно завршетак радова на изградњи саобраћајнице на територији града Сомбора у дужини од око три километра. Укупна дужина нове саобраћајнице износиће око 15 километра.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је и други ребаланс покрајинског буџета за септембар. Шта очекујете од предстојећег ребаланса?

- То зависи од става Покрајинске владе, она одлучује о томе, она одређује приоритете. Наравно потребе за улагањима увек има, али  колико ће се определити за капитална улагања ребалансом буџета у септембру, зависи од средства колико ће бити на располагању. Што се тиче Управе за капитална улагања, ми све конкурсе спроводимо у јануару до половине фебруара, како би имали довољно времена да до краја године потрошимо опредељена средства.

Опозиција често критикује Управу за капитална улагања због споријег реализовања издвојених средстава.

- Управа за капитална улагања спроводи и вишегодишње пројекте који не могу да се заврше у једној буџетској години, а осим тога треба да се распишу конкурси и да се спроведе јавна набавка и све то траје у складу са законом предвиђеним роковима. Ипак, до краја прошле године реализовали смо око 83 одсто буџета, међутим, то је само финансијска реализација, док је реализација инвестиција на терену била и већа. У периоду од јуна 2016. до данас, реализовали смо велики број инвестиција јер буџет Покрајине из године у годину расте.  Управа за капитална улагања АП Војводине определила је око 25 милијарди динара за финансирање и суфинансирање бројних пројеката у Војводини. Путем јавних конкурса опредељена су средства за финансирање 277 пројеката за које је из покрајинског буџета издвојено готово 14,6 милијарди динара. Поред пројеката за која су средства одобрена путем јавних конкурса, Управа за капитална улагања је у периоду од јула 2016. определила више од 10 милијарди динара за финансирање и других значајних капиталних инвестиција међу којима су завршетак Жежељевог моста, изградња нове зграде РТВ-а, изградња Народног позоришта у Суботици, реконструкција интерног одељења Опште болнице у Панчеву, изградња пречистача у Бачкој Тополи и Малом Иђошу, и други.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести