ИВИЦА ДАЧИЋ: Приштина ће пре да отвори амбасаду на Месецу него у Београду

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Приштина нема, не може да има, нити ће икада имати своје дипломатско представништво у Београду и додао да ће Приштина пре отворити амбасаду на Месецу, него у Београду.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је поводом, како је рекао, бруталне лажи објављене на сајту тзв. Министарства спољних послова Косова, на којем се, у рубрици „амбасаде“ (https://ambasadat.net/en), наводи и Република Србија, истакао да Приштина неће никада имати своје дипломатско представништво у Београду, без обзира на то како они то покушавају да представе својој јавности.

"У Београду су акредитована 72 страна дипломатско-конзуларна представништва на нивоу амбасада, које представљају суверене и независне државе, што самопроглашено Косово није, нити ће икада бити", рекао је Дачић за Танјуг. Додао је да су Београд и Приштина, током техничког дијалога који се води од 2008. године, договорили упућивање официра за везу, који се физички налазе у просторијама делегација ЕУ у Београду, односно Приштини.

"Официри за везу немају дипломатски статус, нити представљају увертиру за отварање амбасада, већ имају задатак да помажу у међусобној комуникацији и да надгледају спровођење постигнутих договора", објаснио је Дачић и нагласио да никада није било говора о отварању било каквих амбасада или давању надлежности које имају амбасаде.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести