Из ЕУ порука Србији да усклади визни режим због миграната

ЛУКСЕМБУРГ: Пораст броја миграната који у ЕУ долазе преко земаља западног Балкана главна је тема данашнег сусрета министара унутрашњих послова ЕУ у Луксембургу, који су пред састанак изјавили да Србија треба да усклади визни режим с европским, односно уведе визе за земље из којих долазе мигранти.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Комесарка за унутрашње послове Европске комисије Илва Јохансон је по доласку на састанак изјавила новинарима да је број миграната који долазе у ЕУ преко западног Балкана, нарочито Србије и Албаније, значајно повећан, нарочито "оних који улазе у земље западног Балкана без виза".

Јохансон је уверена да ће Србија и друге балканске земље да сарађују са Унијом и да ускладе своју визну политику са европском.

На новинарско питање да ли ЕК размишља да суспендује визну либерализацију са Србијом, Јохансон одговара да "ништа не може да се искључи", али да се нада "доброј сарадњи".

За земље кандидате за чланство у ЕУ је важно да се ускладе за политикама Уније и нарочито оне које имају безвизни режим с ЕУ, поновила је комесарка.

Пораст броја миграната нас брине и "ми морамо да тражимо решење, да појачамо контролу на спољашним границама Уније, да појачамо број људи у Фронтексу, радимо заједно с нашим партнерима на Западном Балкану у борби против кријумчарења људи”.

Комесарка је изјавила да се тражи начин да се помогне земљама чланицама а начин за то је да се ради са балканским партнерима и да се они прилагоде визном режиму Уније, односно да уведу визе за све земље из којих долазе мигранти, као што су Куба или Индија.

Она је објаснила да Аустрија на пример бележи велики број миграната из Индије и они траже азил, у Белгији то су људи из Бурундија и велики део њих мора да буде враћен у земље из којих долазе. “Морамо да стопирамо ове таласе миграције", истакла је она.

И министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер је, уочи састанка, истакла да од Београда очекује прилагођавање визног режима са ЕУ.

"Надам се да ће Србија сада брзо деловати", нагласила је она.

Истакла је да је неприхватљиво да се визни режим Србије "оријентише према томе која држава није признала Косово".

Фезер је указала да Србија жели да постане чланица ЕУ и да је јасно да за то важе критеријуми, а међу њима је и јединствен визни режим.

Министар унутрашњих послова Аустрије Герхард Карнер је поручио да борба против кријумчара и илегалне миграције мора бити вођена "чвршће и доследније".

"У борби против прекограничног криминала потребна је прекогранична сарадња", подвукао је он.

Карнер је истакао да је потребно да Србија промени свој визни режим, али и да је неопходно да постоји заштита спољне границе ЕУ која добро функционише.

Према Фронтексу је у септембру регистровано укупно 19.160 ирегуларних миграната на балканској рути, дупло више него истог месеца прошле године.

Тај број Фронтекст објашњава тиме што се многи мигранти, који се налазе на Западном Балкану, морају у више наврата покушати да уђу у ЕУ.

Комесарска Јохансон је рекла да је "слободна балканска политика виза" узрок великог броја миграната који долазе у Унију.

Она каже да у овој области важну улогу игра Фронтекс и да ће ускоро да потпише уговор за Северном Македонијом.

Она је такође најавила да ће ЕК затражити од Савета Уније нови мандат да поново преговара Фронтекс уговоре са другим балканским земљама. Најавила је да идуће недеље има састанак за балканским министрима за унутрашње послове у Берлину а затим у Прагу и Тирани да заједно нађу решење.

Она је демантовала медијске тврдње да Русија и њена пропаганда стоје иза ових таласа миграната и каже да тако нешто није видела.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести