ПОСМАТРАЧИ ИЗБОРА ИЗНЕЛИ УОЧЕНЕ НЕПРАВИЛНОСТИ, ЦРТА: 17. децембра дошло до организованих миграција бирача

БЕОГРАД: На основу до сада прикупљених чињеница и спроведених анализа, Посматрачка мисија Црте саопштила је данас да износи основану сумњу да је на изборима 17. децембра дошло до организованих миграција бирача у обиму који је, како су навели, пресудно утицао на исход веома тесних избора за Скупштину Београда.
izbori glasacka kutija glasanje, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У извештају који је Црта представила, сачињеном на основу грађе прикупљеном пре, током и након изборног дана, наводи се да су организоване миграције бирача врста изборног инжењеринга која, како су навели, није ни легална ни легитимна.

Пријављивањем фиктивних пребивалишта зарад гласања на локалним изборима изван сопственог града или општине, како су навели у извештају, крше се закони који регулишу питања пребивалишта грађана, али и угрожавају принципи изборне једнакости и гарантовано право грађана да бирају локалну самоуправу.

О обиму и распрострањености, како су навели, манипулација бирачким списком, Црта је још пре избора добијала информације од различитих извора који су упућивали на нелегалне поступке органа локалних самоупава и највиших републичких органа извршне власти са циљем обликовања изборних резултата у Београду у користи владајуће странке.

Круцијалне доказе, наводи се у извештају, прикупили су током изборног дана посматрачи Црте који су начинили и велики број фото и видео снимака организованог довођења бирача из других градова у Србији и иностранству у Београд.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести