ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА У ЗНАКУ НЕТОЛЕРАНЦИЈЕ Повереница за равноправост осудила вербалне и физичке нападе

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић данас је најоштрије осудила догађаје у протеклих неколико дана предизборне кампање.
1
Фото: screenshot / Youtube / Tampon zona

 

 

„Промоција спота и изјаве са елементима говора мржње према ЛГБТИ заједници и политичким неистомишљеницима, извршени напад на активисте у кампањи од врата до врата и на штандове Српске напредне странке у Крагујевцу, на активисту 'Србије против насиља' у Пироту, вређање јавних личности  потписника Прогласа као и вербални напади на НВО активисте, чланове ГИК-а, само су неки од догађаја који су додатно узнемирили јавност”, навела је Јанковић у саопштењу.

Повереница подсећа да је још на почетку предизборне кампање указала да су поступци и изјаве којима се подстиче дискримнација или насиље недопустиви и законом забрањени.

У саопштењу истиче да су вербални и физички напади на политичке неистомишљенике, особе другачије сексуалне оријентације, појединце или групе, само зато што имају одређено лично својство, апсолутно недопустиви и морају бити санкционисани.

Повереница упозорава да је предизборни спот Мише Вацића у којем „обећава“ суграђанима који су припадници ЛГБТИ популације „лечење“ у Москви или Техерану након што буде изабран за градоначелника, као и изјава да ће „патриотски васпитавати децу, чак и ако су им родитељи издајничког опредељења“, представља тежак и типичан случај дискриминације који је забрањен Законом о забрани дискриминације.

Она у саопштењу позива да се наведени садржаји одмах уклоне са свих места доступних јавности.

Повереница осуђује претње и нападе на политичке неистомишљенике и подсећа да политичка борба мора да остане у границама закона, уз поштовања права на различите ставове.

Она истиче да је „веома важно да надлежни одмах реагују, да починиоци буду пронађени и адекватно санкционисани, без разлике ко је кога напао и да ли су нападнуте жене, мушкарци, припадници власти или опозиције”.

„Насиље нема пол и политичку опредељност, и чињеница да је учињено према жени или мушкарцу не умањује одговорност. Насиље је насиље, а полиција и сви надлежни органи су дужни да обезбеде једнакост пред законом”, нагласила је Јанковић.

„С обзиром, да је танка линија од непримереног говора до физичког обрачуна, повереница још једном позива све политичке актере, као и грађане, да поштују Устав и закон и да не дозволе да се у последњој недељи кампање овакво поступање додатно отме контроли и доведе до тежих последица”, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести