РОК ЗА ИЗМЕНЕ ЈЕ ДО 1. ДЕЦЕМБРА Овако можете да проверите да ли сте уписани у бирачки списак! (ВИДЕО)

У циљу провере личних података уписаних у бирачки списак, право на увид у бирачки списак има сваки грађанин и може га извршити непосредно у општинској односно градској управи у којој има пребивалиште, као и електронским путем на адресу на јавном порталу.
izbori 2023 pixabay
Фото: Dnevnik/ pixabay.com

Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је грађане да на време провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак и да ли су уписани лични подаци тачни, како би могли да остваре право гласа на  изборима 17. децембра.

Провере личних података уписаних у бирачки списак могу се извршити непосредно у општинској или градској управи у којој грађанин има пребивалиште, а однедавно и електронски преко порталу еУправе. 

- Прва функционалност је да се изврши увид у податке, а друга функционалност је да поднесу захтев за упис у ЈБС, уколико се не налазе, или да поднесу захтев за измену података, рекла је Биљана Марић, помоћница директора Канцеларије за ИТ и еУправу. 

Поред личних података, може се поднети захтев и за промену пребивалишта и боравишта.

- Када говоримо о пребивалишту односно боравишту, путем портала се може поднети захтев за ажурирање података у ЈБС. Тада се позивају изворне евиденције МУП-а и преузмају подаци. Уколико подаци нису ажурни у изворним евиденцијама грађанису дужни да оду у МУП и поднесу захтев за измену, објашњава Биљана Марић.

Свака промена у бирачком списку заснива се на подацима из матичних књига, других службених евиденција и јавних исправа. Одговарајуће решење о променама до закључења бирачког списка (15 дана пре дана избора) доноси општинска односно градска управа, а од закључења бирачког списка па све до 72 часа пре дана избора решење доноси Министарство.

Подносилац захтева може на решење општинске односно градске управе поднети жалбу Министарству државне управе и локалне самоуправе у року од 24 часа од дана када је решење примио, а против решења Министарства може се поднети тужба Управном суду у року од 24 часа од дана када је решење примљено.

У циљу провере личних података уписаних у бирачки списак, право на увид у бирачки списак има сваки грађанин и може га извршити непосредно у општинској односно градској управи у којој има пребивалиште, као и електронским путем на адресу на јавном порталу.

(24 седам)

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести