Завршен протест Србија против насиља испред РИК-а

БЕОГРАД: Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) завршиле су вечерас протестни скуп који је поново одржан испред зграде Републичке изборне комисије (РИК) у Београду.
а
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Скуп је у почетку био без инцидената, али су окупљени пред крај бацили неколико десетина јаја на зграду РИК-а.

Током протеста, учесницима су се обратили представници коалиције "Србија против насиља" и организације "Проглас".

Демонстранти су дували у пиштаљке и носили транспаренте, а у једном моменту су и запалили бакљу.

Један од представника коалиције Радомир Лазовић рекао је да су се окупили да би подржали колеге Маринику Тепић и Мирослава Алексића у штрајку глађу и истакао да је потребно да се поштује изборна воља грађана и да се понове избори, најмање, како је навео, у Београду.

Скупу испред зграде РИК-а присуствовали су, између осталих, представници коалиције "Србија против насиља" Борко Стефановић, Павле Грбовић, Мариника Тепић, Мирослав Алексић, Радомир Лазовић, Јанко Веселиновић, Ђорђе Микетић, као и представници организације "Проглас", међу којима су били Драган Бјелогрлић, Светлана Бојковић, Миодраг Мајић и Иванка Поповић.

Протест коалиције "Србија против насиља", која је незадовољна изборним резултатима у Београду, одржан је и у понедељак када су њени представници ушли су у просторије РИК-а где су предали захтеве и приговоре на изборни процес.

Мирослав Алексић и Мариника Тепић тада су почели штрајк глађу који ће, како су рекли, трајати док се не пониште београдски избори.

Синоћни протест пратили су бројни инциденти, а саобраћај у Улици краља Милана био је блокиран више сати.

Окупљени су и тада на улаз у Скупштину бацали јаја, пластичне флаше и друге предмете.

Једна група младића покушала је на силу да пробије заштитну ограду која је постављена испред присторија РИК-а, а дошло је и до кошкања међу окупљенима.

Окупљени су покушали да блокирају одржавање седнице РИК-а, која је ипак успела да се одржи.

Испред РИК-а синоћ је нападнут и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, док је покушавао да напусти зграду. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести