Изборна скупштина СВМ-а, Иштван Пастор једини кандидат за председника

МАЛИ ИЂОШ: Деветнаести изборни конгрес Савеза војвођанских Мађара, на којем учествује 336 делегата, док је актуелни председник странке Иштван Пастор једини кандидат за место председника СВМ, одржава се данас у Малом Иђошу, у реновираној позоришној дворани.
istvan pastor, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

''Ова зграда је симбол свега што смо направили у последње четири године'', рекао је Иштван Пастор на отварању конгреса.

Између осталих, страначком конгресу присуствовали су као гости Јудит Пирићине Сабо, руководилац одсека за односе Државног секретаријата за националну политику Мађарске, и Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета, пренела је РТВ Панон.

''Иза нас су четири успешне године. Четири године, на крају којих са правом можемо бити задовољни. Чврсто смо стајали и служили свом народу, заједници и домовини. Поштено, посвећено и предано. Мирно, нормално, умерено. На томе захваљујем свима, великој политичкој заједници СВМ-а, оним војвођанским Мађарима, који су се борили са нама, иако нису страначки, политички опредељени. Желео бих да се захвалим нашим партнерима и савезницима, коалицији Фидес-ХДНП, Влади Мађарске, Српској напредној странци и другим коалиционим странкама, Влади Србије и Покрајинској влади, као и многобројим нашим сарадницима у мањим заједницама у локалним самоуправама”, рекао је Пастор.

Пастор, који је и председник Скупштине Војводине, је ситуацију на Косову и Метохији упоредио са Тријанонским мировним споразумом.

„Колико је пута у скупштинским расправама о Косову и Метохији, наш вођа посланичке групе, као пример навео наше историјско искуство, које је дубоко урезано у наша сећања, историјску неправду, цинизам међународне политике, непоштовање и селективну примену принципа, примена двоструких стандарда, и управо зато можемо да разумемо огорчење Срба, делимо став Србије, јер смо све то осетили на својој кожи пре једног века. Последице тога се могу осетити и данас", рекао је председник СВМ.

Пастор је додао да је у Суботици поводом 101. годишњице Тријанонског мировног споразума свечано постављена статуа Кароља Бироа у пуној величини.

Према његовим речима постављање тог споменика највеће је политичко достигнуће СВМ-а у посљедњем дужем периоду.

Иштван Пастор је говорећи о резултатима пописа становништва, рекао да има разлога за тугу, али и да је добро да је након девет деценија коначно предност бити Мађар.

„Стварање повољне климе за развој наше земље и живота у њој је био и остао интерес мађарске заједнице у Војводини. Стварањем амбијента који је повољан за живот се на најбољи могући начин омогућава останак људи у држави. Ко то пориче и не верује, ништа не разуме. На крају, истакао бих најважније елементе објашњења који су више пута наведени! Јесмо ли учинили све како би спречили исељавање и осипање наше заједнице? Да, јесмо!", додао је Пастор.

Програм привредног развоја је, како је навео, допринео напретку за најмање 50.000 војвођанских Мађара у њиховој домовини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести