Измене тарифа за Јавне извршитеље

БЕОГРАД: Министарство правде у наредном периоду радиће на измени Јавноизвршитељске тарифе која ће у знатној мери бити ревидирана тако да ће се смањити број радњи извршитеља које ће се наплаћивати.
Plenidba stvari, sudski izvršitelji  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На првом месту, биће укинуте накнаде које се тичу прибављања података од надлежних органа а који су достпни електронским путем, кажу у Министарству правде за Тањуг. 

Наиме, Министарство правде је обезбедило електронску платформу, односно правосудни информациони систем, преко којег јавни извршитељ "на клик" прибавља све податке из свих база које су доступне на тој платформи, а велика већина јесте.

План је да се не наплаћују ни накнаде за успешност, ако дужник у року од осам дана добровољно плати мали дуг за комуналије, а ни накнаде у случајевима када дужник хоће добровољно да се исели. 

У плану је и да се смањи предујам код малих потраживања, али и фиксирана накнада када се спроводи извршење на рачуну Буџета.

У Министарству правде напомињу да ће приликом израде измена и допуна тарифа за јавне извршитеље бити цењено више критеријума, почев од - уложеног напора у сваку појединачну радњу коју извршитељ предузме до оправданости наплате.

Такође подсећају да се обрачунавање трошкова у извршном поступку контролише се на више начина, тако што странке у поступку могу да поднесу притужбу и Министарству правде и Коморе јавних извршитеља, док, како наводе, суштинску контролу врши суд.

"То значи да странка мора да поднесе приговор на решење о трошковима које утврди јавни извршитељ покрене судски механизам да преконтролише све трошкове који су наведени у решењу о трошковима", прецизирали су у министарству.

Током досадашњег надзора Министарство правде је уочило поједине неправилности у раду извршитеља, због чега су били покретани дисциплински поступци и изрицане дисциплинске мере за утврђене неправилности а које се тичу тарифе.

Конкретно, ти извршитлеји су обрачунавали накнада за образложене акте који се нису налазили у списима предмета, затим било је признавања трошкова који не могу да се подведу под категорију ни стварног ни нужног трошка.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести