Извесно отварање поглавља 9?

БЕОГРАД: Радна група за проширење ЕУ добила је предлог преговарачке позиције за још једно поглавље у преговорима са Србијом, а ради се о поглављу девет, које се односи на финансијске услуге, пишу данашње „Вечерње новости“, позивајући се на добро обавештени извор у европској администрацији.
evropska unija srbija
Фото: Ilustracija

Неке земље чланице још истог дана су се сагласиле да ово поглавље буде отворено, без примедби, истиче саговорник листа и додаје да се напредује уобичајеним ритмом, уз очекивање да ће све бити спремно за Међувладину конференцију на којој се отварају поглавља, а која би, требало да буде организована 11. или 12. децембра.

Лист наводи да техничких сметњи нема, али да неке државе чланице чекају да се најпре упознају са садржајем периодичног извештаја ЕК о владавини права у Србији, чије је објављивање најављено за новембар. 

Велика већина чланица је већ сада сагласна, а њихов број се креће изнад 20 од укупно 28 чланица, преносе Новости.

Како се наводи, ЕК приводи крају припреме и за поглавље број 13, које третира рибарство, а радна група већ недељама разрађује позицију за области 6 (право привредних друштава), 30 (економски односи са иностранством) и 33 (финансијске и буџетске одредбе).

Према проценама извора из Европског савета, реално је да Србија у децембру отвори „од три до пет“ нових поглавља.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести