ЈАЧАЊЕ сарадње АП Војводине и Шандонга

Секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се данас у Покрајинској влади са делегацијом из Шандонга, једне од  најбогатијих кинеских провинција.
с
Фото: Покрајинска влада

Софић је истакао да је данас сарадња Републике Србије са Народном Републиком Кином на изузетно високом нивоу, у историји никад боља.

„Интензивна сарадња Србије и Кине у реализацији бројних заједничких пројеката, показатељ је изузетних политичких и економских односа наших двеју држава“, истакао је Софић.

Секретар Софић је додао да северна српска Покрајина има потписане споразуме о сарадњи са осам кинеских провинција.

„У току су многобројни пројекти које на територији АП Војводине реализују кинеске компаније, пре свега када је реч о саобраћајној инфраструктури, а међу њима су и компаније из Шандонга. Сада је тренутак да поред привредне сарадње са нашим кинеским партнерима из Шандонга успоставимо сарадњу и у другим областима – култури, пољопривреди, туризму, да повежемо универзитете и научно-истраживачке институције“, нагласио је Софић.

Према Софићевим речима, године 2021, направљен је први корак ка успостављању конкретне сарадње када је потписано Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње АП Војводине и кинеске провинције Шандонг.

„До краја ове године у плану је потписивање споразума о сарадњи којим ће се дефинисати шири оквир сарадње између АП Војводине и Провинције Шандонг у бројним областима од заједничког интереса“, нагласио је Софић.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић.

Драгана Милошевић је истакла да је АП Војводина, преко ансамбла Опере Српског народног позоришта, пре три године остварила иницијалну сарадњу са Шандонгом у области културе.

„У наредном периоду отворена је могућност за сарадњу наших институција културе кроз реализацију конкретних заједничких пројеката и копродукција, повезивање  уметника  и размену културних садржаја“, истакла је Драгана Милошевић.

Цаи Сјенђин, директор Канцеларије за спољне послове Провинције Шандонг нагласио је да је та провинција заинтересована да интензивира сарадњу са АП Војводином, где њене компаније већ послују.

„Шандонг је највећи индустријски произвођач и једна од водећих производних провинција у Кини. Прошле године смо забележили раст бруто друштвеног производа од 6,2 одсто. Наш циљ је да са партнерима у АП Војводини успоставимо сарадњу у што више области“,  рекао је Цаи Сјенђин и позвао делегацију из Војводине да на јесен присуствује међународним конференцијама које се одржавају у Шандонгу, посвећеним, између осталог, зеленој економији и старим културама.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести