Јадранка Јоксимовић: Србија спремна за сет нових поглавља

БЕОГРАД: Србија је спремна за отварање нових поглавља, изјавила је данас министарска за еворпске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да очекује да ће до краја јуна бити отворено најмање три.
joksimovic, tanjug
Фото: Tanjug

"Ми смо спремни за читав сет нових поглавља, пет поглавља, поглавља 33 која се тичу буџетских и финансијских стандарда, поглавље 17 које се тиче економске и монетармне политике, поглавље 18 које се тиче статистике, поглавље 9 које се тиче финансијских услугга и поглавље 13 које се тиче рибарства. Припремамо и неке нове позиције. Не верујем да ћемо до краја јуна отворити свих пет, али мислим да би у односу на извештај ЕК о напретку који смо имали, било више од два сигурно. Очекујем најмање три поглавља", рекла је министарка за Хепи телевизије.

Коментаришући наводе да је Србија "тројански коњ" Русије и коментаре француског председника Емануела Макрона да би требало одложити процес проширења ЕУ, Јоксимовић је нагласила да Србија има сопствене интересе.

"Ми нисмо ''тројански коњ'' ничијих интереса. Перцепција Србије у свету је много боља сада него раније и ми смо земља која се поштује јер је представљамо заједно са председником Србије Александром Вучићем на најбољи начин. Разговори које водимо са ЕУ су на врло отвореном и високом политичком, а често и људски пријатном нивоу", рекла је она.

Како је подвукла, кредибилет се не може градити са лажним обецањима и "стварима које не можете да урадите".

"Ова, и претходне, Влада је рекла шта може и колико. Одмереност и одговорна решеност да се ухватите у коштац са стварима које нису једноставне је храброст која показује колику одлучност и сигурност поседујемо. У медународним односима, стрпљење и поштење вам дају резултат. Поштење је најбоља политика", рекла је Јоксимовић.

Министарка је такође навела да је она противник идеје о преговорима са ЕУ "у пакету".

"Ја сам противник пакета и то сви знају и у влади Србије и у ЕУ и особа сам која не реагује на притиске. Показујемо флексибилност у односу на наше интересе и потребе преговора. Пакет нема никаквог смисла јер морате да мерите напредак сваке државе која је у пакету. Неке земље су у разлицитим фазама тако да то није реална слика. Србија и Црна Гора су највише напредовале", рекла је она.

Како је навела, постоји 35 поглавља и свако поглавље је посебно.

"Закони, усвајање закона, стандарди, прилагођавања... Када отворите поглавље значи да постоји довољан ниво усклађености са нормама ЕУ, онда идете даље у реформе и када сте потпуности ускладили све са ЕУ, то поглавље се затвара". рекла је она.

Истакла је и да су најтежа поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, реформе правосуђа, борбе против корупције, организованог криминала, миграција, безбедности итд. 

"То су поглавља која се прва отварају и последња затварају. Зато што се кроз та поглавља мења читав систем, а ја бих рекла и више од тога. То су прошле све землље, чак и чланице ЕУ које и сад кроз то пролазе. Мења се поглед на свет и начин живота. Није лако да у пост транзиционој земљи почнете да мењате већину ствари и почнете другације да размишљате. Ми се фокусирамо на себе па це тај наш улазак у ЕУ бити извеснији", рекла је Јоксимовић.

Када је реч о правнообавезујућем споразуму за Косово и Метохију, министарка је нагласила да он треба да буде дефинисан кроз преговоре и разговоре.
"Замислите да улазите у преговоре где је све унапред познато. То не може тако. Бриселски споразум мора да буде испуњен све до једне тачке. Ми смо испунили скоро све што је тражено од нас, док друга страна није. Постоје и наши интереси који морају да се испоштују, пет година није формирана ЗСО. Рекла сам да је и ЕУ крива једним делом што то није испуњено, јер стављањем потписа ЕУ морала је да буде јачи гарант спроводења тог споразума", казала је она.

Како је нагласила, када је бриселски споразум договаран биле су јасне обавезе и једне и друге стране.

"Приштина је показала већи капацитет за претњу и насиља него капацитет за дијалог и компромис. Жао ми је што ЕУ није раније притисла Приштину да уради шта је требала да уради и сада се виде резултати тог попуштања", рекла је министарка.

Јоксимовић је истакла да је за Србију веома важан предстојећи самит "Западни балкан и ЕУ" у Софији.

"Самит је важан јер ће се говорити о повезивању, о инфраструктурним пројектима који ће бити добрим делом финансирани из фондова ЕУ. То је за нас изузетно важно. Наш регионални одрживи развој зависи од развоја инфраструктуре локалних и регионалних путних мрежа. То је део заједничке европске транспортне мреже и њима је то у интересу. Политика проширења је политика ЕУ. Мислим да је потребно да искористимо све најбоље сто можемо да урадимо за нашу земљу и много је важно да се појавимо тамо где имамо шта да кажемо о Србији, казала је Јоксимовић и упитала "зашто би дозволили да други говоре о нама, а да нас нема да представимо свој став?"

Ј.Јоксимовић: Тема о сликовницама пренадувана, изнела сам став

Министарска за еворпске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је прича која је настала поводом Твита министра за иновације Ненада Поповића "пренадувана" и да је она само изнела свој став, који се не мења.

"Цела прича је пренадувана, ја сам само изнела свој став у вези са твитом. Изнела сам своје мишљење и стојим иза њега. Са (председником Србије Александром) Вучићем дуго радим, ја сам врло често и на страначким органима и на седницама владе док је он био премијер износила своје мишљење које није увек било општеприхваћено и нико није имао проблем због тога. Ја сам то код њега увек ценила, а и сада ценим као што и ја увек уважавам туђе мишљење, јер сматрам да само тако можете да дођете до правих решсења", рекла је министарка Јоксимовић гостујући на телевизији Хепи.

Поводом писања у медијима да ће, након оштре полемике која се повела у влади због Твита министра Поповића, уследити реконструкција владе, Јоксимовић је рекла да је то доказ демократије и плурализма у медијима.

"То је доказ плурализма и демократије у медијима, замислите да кад ви можете две чланице председништва СНС - Зорану Михајловић и мене, а ја сам и међународни секретар странке, смењујете сваки дан по медијима, то је доказ слободе медија. Ја са тим немам никакав проблем, али постоје неке процедуре за то", истакла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је први министар који је пре четири године био на паради поноса.

"Подржала сам ЛГБТ заједницу, примила трансродне особе у свој кабинет да разговарамо о њиховим свакодневним проблемима и потребама, заиста сматрам да мени нико не може да спочита ту врсту хомофобије или било чега дргог, али сматрам да у законима ове зеље није предвиђено усвајање деце нити геј брак још увек. Када то дође на дневни ред, ако дође, дебатоваћемо, до тада мислим да такве сликовнице нису у складу са оним што је на крају законски оквир ове земље", нагласила је она.

Како је рекла, о тим темама се може дебатовати, нагласивши да оне ни у европским земљама нису дефинисане на исти начин.

"Нема табу тема, али морамо ипак да се држимо неких оквира", казала је Јоксимовић. 

"Без сваког се може, није то поента, хајде да док сам још у мандату причамо о европским интеграцијама, казала је она уз осмех.

Она је подвукла да је за њу најважније да обавља свој посао у интересу грађана Србије.

"Мислим да, пре свега, радим посао у интересу земље и грађана и за мене је то најважније. Све друго, ако неко има нешто да ми замери, отворена сам. Умем да критикујем па морам да прихватим и да будем и критикована, није проблем", рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести