ЈАСНА ПОРУКА СРПСКЕ АМБАСАДЕ У НЕМАЧКОЈ: Србија одлучна да се никад не одрекне наслеђа на КиМ

БЕРЛИН: Што је више покушаја да се српско културно-историјско наслеђе на Косову и Метохији отуђи од Србије, то је јача њена одлучност да га се никада не одрекне, поручила је данас Амбасада Србије у Немачкој.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

На званичном налогу амбасаде на платформи X објављена је фотографија манастира Високи Дечани уз подсећање да је у питању српски средњовековни манастир који се налази на Унесковој листи угрожене светске баштине.

Делегација немачких дипломата посетила је у петак тај манастир и разговарала са игуманом Савом о изазовима са којима се суочава Српска православна црква на Косову и Метохији.

Разговор је био усредсређен на актуелне изазове са којима се суочава Српска православна црква и српска заједница на Косову, објавио је манастир на друштвеној мрежи X.

Делегацију је предводио политички директор за југоисточну Европу у немачком Министарству спољних послова Михаел Рајфенштул, а заједно са њим манастир Високе Дечане посетили су немачки амбасадори у Приштини, Београду, Сарајеву, Подгорици, Скопљу и Тирани.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеско, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца, а привремене институције самоуправе одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године и да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести