Ј.Јоксимовић: Отварање поглавља-порука да је Србија стабилна

БРИСЕЛ: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас у Бриселу да је отварање два нова поглавља позитивна вест, иако до краја нисмо задовољни јер смо били спремни за отварање најмање три поглавља.
joksimovic, tanjug dragan kujundzic
Фото: Јадранка Јоксимовић, фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Јоксимовићева је навела да се отварањем поглавља шаље порука да су врата ЕУ отворена за Србију, уз наду да земља мора и може брже да напредује на путу евроинтеграција.

Министарка је после Међувладине конференције, на заједничкој конференцији за новинаре са естонским министром Свеном Миксером и комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом, нагласила да је Србија од пет припремљених поглавља отворила два, која се односе на право привредних друштава (поглавље 6) и економске односе са иностранством ( поглавље 30).

"Мислим да је веома важно сто смо отворили два поглавља која на конкретан начин шаљу поруку свим потенцијалним инвеститарима да је Србија стабилна земља која отвара поглавља солидном динамиком и која отварањем поглавља показује да постоји добар механизам заштите за све оне који желе да инвестирају у Србију”, поручила је министарка.

Када су поглавље 30 и економски односи са иностранством у питању то је, према речима Јоксимовићеве, поглавље које ће до тренутка чланства носити бројне обавезе, као и у једном тренутку чланство Србије у Светској трговинској организацији.

"Када постанемо чланица ЕУ, у односу на обавезе из овог поглавља, имаћемо и приступ новим трговинским аранжаманима које има и ЕУ. Пред нама је процес усклађивања од неколико година", поручила је Јоксимовићева.

Она је после Међувладине конференције на којој су отворена два нова поглавља у приступним преговорима Србије поручила да је динамика у процесу приступањања Србије ЕУ настављена.

"То показује стабилан рефоимски процес у Србији који би требало и убрзати. Пре свега требало би га убрзати због обећања које смо дали нашим грађаним. Истовремено, уз све позитивне поруке које су стизле и од председника Јункера, госпође Могерини и комесра Хана, требало би задржати кредибилитет и убрзањем порцеса који ће бити праћен и убрзањем реформи у нашој земљи", изјавила је министарка.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести