Ј. Јоксимовић: Радимо, до краја године још три поглавља

БЕОГРАД  Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ћемо до краја године отворити још три поглавља у преговорима са ЕУ и истакла да је Србија озбиљна земља кандидат са којом Унија разговара као са партнером. 
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Министарка је на ТВ Пинк изразила уверење да ћемо до краја 2017. отворити поглавље 6, које се односи на компанијско право, поглавље 30, економски односи са иностранством и поглавље 33 које се односи на буџетске и финансијске одредбе. 

"Да ли ће бити у октобру или децембру, две међувладине конференције, или само у децембру, то ћемо још видети. То је ствар и процедуралних ствари које ми са Европском комисијом радимо", каже Јоксимовић. 

Истакла је да је поглавље 6, компанијско право, врло важно због потенцијалних инвеститора, као и да је важан и сет еконосмких поглавља 

"Ми радимо свој посао", наглашава Јоксимовић . 

Говорећи о посети известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера Србији, Јоксимовић каже да је његова посета била веома позитивна, да је добро што се са свима видео у Србији, те да ће на основу разговора које је водио са српским званичнима, али и са опизицијом и невладиним сектором припремити нови извештај у 2018. години. 

Подсетила је да је Мекалисте известилац за Србију од 2014. и да је небројено пута долазио у посету Србији, те да је његова последња посета погрешно доживљена и перцепирана као да је он "неки намесник који је дошао да било кога постројава".

Мекалстер, додаје, има обавезу да се види са свима у Србији и чује све како би припремио извештај који ће прихватити посланици Европског парламента из различитих политичких групација, те да тај извештај мора да буде свеобухватан, укључујући реформе у области владавине права, економију и политичке прилике, као и регионалне односе. 

"То годинама ради. Познајем га дуго и квалитетно сарађујемо", рекла је Јоксимовић и истакла да је Мекалистер угледан и утицајан политичар и да смо у последње три, четири године добли додатну пажњу управо због угледа Мекалистера. 

Наводи и да је нормално да с времена на време буде и критика јер је сваки кандидат за члансто у ЕУ под лупом, те да су те критике добродошле. 

Европске интеграције су, каже, процес, али истиче да је још важнији позитиван имиџ који је Србија успела да поврати захваљујући и добронамерним људима који желе Србију у ЕУ. 

Наводи да све што се дешава у Србији се мери, те да атмосфера на састанку Мекалистера са опозицијом и невладиним сектором показује демократичност, отвореност и плурализам.

Јоксимовић каже да избегава да претерано критикује опозицију јер је министар, али да би имала што шта да каже на ту тему, али да ће бити прилике за то у кампањи. 

"И те како бих могла да кажем о критикама које опозиција упућује влади кад је реч о европским интеграцијама. Добро је да сви кажу шта имају и да то показује дебатну атмосферу. Укрстићемо аргументе када су овако важне посете у питању", каже Јоксимовић. 

Додала је да нико у Влади Србије у разговорима са представнциима институција из иностранства не опањкава политичке противнике наводећи да томе не служе европске интеграције. 

"Трудите се да промовишете интересе своје земље", каже Јоксимовић. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести