Јохансон: Позитиван одговор Србије поводом визног режима

БРИСЕЛ: Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је данас да су се представници Европске комисије због великог прилива миграната обратили највишим званичницима Србије како би се обезбедило усклађивање визног режима са ЕУ и да су од Београда добили позитиван одговор.
migranti kanjiza, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је на конференцији за новинаре поновила да су државе чланице Уније последњих месеци забележиле значајан пораст долазака нерегуларних миграната преко западнобалканске руте.

“Приметили смо, такође, да велики број њих долази преко Србије зато што у ту земљу улазе без виза и затим долазе у чланице Уније”, рекла је комесарка одговарајући на питање Тан‌југа колико су оправдане оптужбе да је Србија крива за повећан број миграната у ЕУ.

Јохансон је прецизирала да је велики пораст забележен код грађана Индије и да су они најбројнији подносиоци захтева за азил у Аустрији у прошлом месецу.

"Видимо и велики број Кубанаца, затим грађана Бурундија који иду у Белгију, а то су грађани који заиста ретко добијају азил у земљама Уније. Има и доста Тунишана”, навела је она.

Комесарка објашњава и да је то “велики проблем и ствара притисак на земље чланице и на њихов капацитет” да приме ове особе зато што је систем преоптерећен тражитељима азила, а који, како каже Јохансон, “највероватније нису избеглице којима треба заштита”.

На новинарско питање колико ће Унија чекати на позитиван развој у визној хармонизацији, Јохансон је рекла: "Што пре то боље".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести