Јоксимовић: Тешкоће лакше ако им приступамо партнерски, заједно

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције и национална ИПА координаторка Јадранка Јоксимовић подсетила је да се данас у Србији као и у више од 30 земаља Европе обележава Дан европске сарадње, који је ЕУ установила 2013.
joksimovic
Фото: Ministarstvo za evropske integracije

Јоксимовић је истакла да је Србија од 2004. до 2020. добила више од 400 милиона евра од ЕУ за програме прекограничне и транснационалне сарадње, а да су корисници тих пројеката у нашој земљи определили су и додатни износ од 15 одсто.

"Новац смо у локалним срединама користили за више од хиљаду пројеката, који су омогућили веће запошљавање грађана, бољу социјалну и здравствену заштита, одрживи туризам, заштиту животне средине, подршку младима и унапређење економске конкурентности малих и средњих предузећа, промовисање одрживог транспорта и унапређење јавне инфраструктуре", навела је Јоксимовић.

Додала је да је ЕУ за финансијску перспективу 2021-2027. из ИПА средстава одобрила нових 236,1 милион евра за програме прекограничне сарадње у нашој земљи.

Јоксимовић је казала и да су све тешкоће са којима се суочавамо, од последица вишегодишње пандемије до функционисања мултилатерализма у доба рата, економске и енергетске кризе изазване ратом у Украјини, лакше решиве ако им приступамо заједно, солидарно и партнерски.

"Подсећам да Србија учествује у девет програма прекограничне и транснационалне сарадње, које у највећем делу финансира ЕУ. За грађане Србије, допринос прекограничне сарадње се не мери само у новцу - корисници имају прилику да кроз пројекте које спроводе са својим суседима реше заједничке проблеме и подстакну друштвени и економски развој", рекла је Јоксимовић.

Зато и данас, додала је, Министарство за европске интеграције, као Национални координатор у обележавању Дана европске сарадње у Србији организује кампању у Београду, Зрењанину али и у другим градовима и општинама које припадају пограничним регијама, како бисмо скренули пажњу на резултате које ова сарадња има за све нас.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести