Јоксимовић: Више ИПА новца за локални и регионални развој

БЕОГРАД: Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће убудуће фокус за кориштење новца из ИПА фондова бити на локалним самоуправама, како би средства која стижу из претприступних фондова ЕУ била видљивија обичним грађанима.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Јоксимовић је нагласила да је и до сада новац из претприступних фондова добро коришћен, али да пројекти нису били видљиви обичним грађанима.

"Зато је важно да грађани знају да је ЕУ много новца издвојила за школе, болнице, путеве. После поплава добар део санације смо финансирали из средстава ЕУ. Сада је фокус да локалне самоуправе корисници ИПА фондова", рекла је Јоксимовић гостујући на ТВ Пинк.

Како каже, са европским комесаром Јоханесом Ханом, за ИПА 2016-ту годину потписано је првих 96, од укупно 166 милиона евра, а део новца ће бити кориштен за развој конкурентности и развој малих и средњих предузећа на локалу.

"Сада ћемо се фокусирати на пројекте на локалу. Ако имамо запуштено село, да се види шта је његов потенцијал и да се припреме локални пројекти. Да ли су то нови засади малине, пчеларство" или било шта друго што је важно, рекла је она и додала да ће од дела новца бити финансирана реформа правосуђа, подизање конкурентности, велике инфраструктурне пројекте.

"Инвеститори имају гаранцију када виде број отворених поглавља, динамику отварања поглавља. Знамо да без нових инвестиција нема отварања радних места, нема економског раста", појаснила је Јадранка Јоксимовић

Европске интеграције, како је рекла, су стратешко опредељење Владе Србије која не води политику од данас до сутра, те да земља кандидат шаље поруку стабилности.

"Инвеститори имају гаранцију када виде број отворених поглавља, динамику отварања поглавља. Знамо да без нових инвестиција нема отварања радних места, нема економског раста", појаснила је она.

Упитана да прокоментарише могућност да представници Приштине, у наставку дијалога, буду особе инволвиране у злочине према Србима и другим неалбанцима, Јоксимовић је рекла:

"Наравно, неприхватљиви су људи који су осумњичени и осуђени за најтеже злочине и то је стандард у демократији. Процеси и обавезе из Бриселског споразума су обавезујући за обе стране и ја не видим да ће се ту много имати простора за промишљање".

Они који нису посвећени нормализацији односа и регионалној стабилности, наставља министарка, унапред дискредитују себе, рекла је министарка.

То што се Србија нашла у фокусу Европског парламента који је усвојио Резолуцију у којој се каже да је наша земља постигла напредак у области економије и сарадње у региону, али и у фокусу америчког Сената да је Србија кључна на Западном Балкану показује да је Србија стабилна земља

"Потпуно је сада јасно на коме је одговорност и ко треба да буде више посвећен. Ми треба да задржимо конструктиван приступ", појаснила је она.

То што се Србија нашла у фокусу Европског парламента који је усвојио Резолуцију у којој се каже да је наша земља постигла напредак у области економије и сарадње у региону, али и у фокусу америчког Сената да је Србија кључна на Западном Балкану показује да је Србија стабилна земља.

"Историја се не може мењати. МИ, али и други, треба да се одучавамо од лошег понашања и да се окренемо будућности, реформама. САД и Русија су велике силе и далеко од нас, ми смо у Европи", нагласила је она.

Подсећа да је спољнотрговински биланс са земљама ЕУ, укључујући и регион 85 до 90 одсто, те да европски пут треба да остане важан, стабилан оквир државног курса.

"Ауторска права и интелектуална својина су важна тема за нас. То је нешто што ће допринети развоју економије засноване на знању", појаснила је министарка

Говорећи о поглављима 7 и 29 који се тичу интелектулна својина и царинска унија, а која треба да буду отворена наредне недеље, она је нагласила да су то важне теме за Србију.

"Ауторска права и интелектуална својина су важна тема за нас. То је нешто што ће допринети развоју економије засноване на знању", појаснила је министарка.

Што се тиче царинске уније то значи да ћемо - када постанемо члан ЕУ, приомењивати исте квоте, исте царине за све робе које долазе из трећих земаља по систему ЕУ.

"Имиџ је јако важан он се лако квари, а тешко поправља. Мислим да смо га ми поправили", закључила је она.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести