Јовановић: Дачић нема право да позива на хапшење Чанка

БЕОГРАД: Лидер Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић изјавио је данас да председник Скупштине Србије Ивица Дачић нема ни морално, а ни и политичко право да позива на хапшење и протеривање из Црне Горе председника Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанка.
cedomir jovanovic tanjug
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

''Подсетио бих председника Скупштине Србије Ивицу Дачића да његов предлог да се ухапси Ненад Чанак и да му се забрани улазак у Црну Гору није у његовој надлежности. Црна Гора је самостална држава и они сами одлучују коме да ускрате гостопримство, а и кога да лише слободе због деловања унутар њихових граница'', поручио је Јовановић у изјави за медије, реагујући на данашњу изјаву Дачића.

Председник српског парламента се, како тврди Јовановић, овом изјавом сврстава на страну оних који се на груб начин мешају у унутрашња питања самосталне Црне Горе.

''Потпуна је бесмислица и Дачићева изјава да се Ненад Чанак одласком у Црну Гору ''профилише пред изборе''. Чанак и малобројни политичари у Србији који се залажу за грађанску Србију, увек су стајали раме уз раме са истомишљеницима у нашем региону и никада нису ни помислили да мењају своје политичке ставове, од почетка свог политичког деловања до данас'', истакао је Јовановић.

То се, како даље тврди лидер ЛДП, ''сигурно не може рећи за партију коју води Ивица Дачић, а која је Србију увукла у ратове са скоро свим бившим југословенским републикама, која је ушла у сукобе са НАТО и тако изгубила и Косово и због које једва да има Срба тамо где су наводно Србе бранили''.

''И зато Дачић нема никакво ни морално, а ни политичко право да позива на хапшење и протеривање Ненада Чанка из суседне државе. Истина је да су Србија и Црна Гора успеле без рата да се растану, али изгледа да Милошевићевом потрчку из најсрамнијег времена српске историје то није по вољи, па данас жели да дели савете и правду суседима у овом осетљивом тренутку'', додаје Јовановић.

"Црна Гора ће сама наћи пут до боље будућности, дубоко верујем у њену мултиетничку, грађанску и европску перспективу. И одавно је способна да сама одлучује о свему'', сматра Чедомир Јовановић.

Дачић је раније данас изјавио да би предложио хапшење председника Лиге социјалдемократа Војводина, који је, како је навео, отишао у Црну Гору да подстице немире.

Дачић је за ТВ Пинк рекао и да Чанку треба забранити улазак у Црну Гору.

"Он је странац који је отишао тамо да подстиче немире", рекао је Дачић.

Како је навео, Чанак је отишао у Црну Гору да подбуњује и руши уставни поредак Црне Горе.

"То је његов покушај да се профилише пред изборе", оценио је председник Скупштине Србије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести