Јовановић: Србија има право на парламент, бојкот диже тензије

Србија у 21. веку има право на парламент, а излазак посланика из Скупштине само подиже тензије у друштву, оптерећеном нерешеним питањем око Косова и Метохије, каже лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић. 
jovanovic, tanjug zzestic
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Јовановић је поновио да се ЛДП неће одазвати позиву лидера Савеза за Србију на бојкот рада парламента и поручио да Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић не могу да управљају ЛДП-ом. 

Приметио је да су све странке, које су одлучиле да напусте Скупштину, у претходном периоду биле на власти што, каже, једино није био случај са ЛДП-ом.

''ЛДП се у парламенту бори за нешто што људима изгледа тако далеко од њихових свакодневних проблема - за ЕУ, за договор са косовским Албанцима, као и да БиХ започне процес преговора са ЕУ'', рекао је Јовановић за ТВ Прва одговарајући на питање зашто се ЛДП није придружио СЗС у бојкоту Скупштине.

Јовановић каже да не памти сличну ситуацију у српском парламенту, иако је, каже, опозиција 90-их излазила из Скупштине, али сматра да је то неупоредиво са садашњим бојкотом СЗС.

Каже да је ситуација у Србији данас тешка и да је власт, по правилу, увек најодговорнија за стање у земљи, али су, сматра Јовановић, проблеми са којима се Србија суочава специфичнији и другачији него у друштвима у окружењу.

''Нама данас стижу рачуни за превелике и скупе грешке из прошлости. Мене интересује ста је циљ бојкота парламента'', питао је лидер ЛДП-а.

На питање како види опозициони блок окупљен у СЗС, и да ли су му политички противници и власт и лидери те коалиције, Јовановић каже да то питање зависи од Вучића, Ђиласа, Јеремића...

''Ако су спремни да друштву кажу истину и да преузму одговорност за политику која мора да се води у овој земљи, онда можемо да будемо партнери, али не у подели власти'', рекао је Јовановић.

Говорећи о ситуацији у земљи, истакао је да Србија не може да чека решење за Косово још 10 или 20 година и да земљу треба водити у НАТО, иако је, каже, свестан да то није лако.

''Зар није већи притисак од било чега рећи Вучићу да одмах сада седне и разговара са Харадинајем и да води земљу у НАТО, иако то није лако јер су нас бомбардовали'', рекао је Јовановић.

Упитан да ли Вучић има подршку у Србији да до краја ''изгура'' питање око КиМ, Јовановић је казао да је нема јер, каже, други виде свој интерес у чињеници да је то питање за Вучића проблем. 

''Зато нећу тек тако да изађем из Скупштине! Да ли је неко предложио да разговарамо? Ако не можемо да разговарамо између себе, како ћемо са Харадинајем, ко ће онда са нама да разговара'', питао је Јовановић.

На констатацију новинара да му у опозицији замерају да довољно не критикује власт, Јовановић је рекао да не критикује власт у мери у којој би то чинио да су другачије околности у земљи. 

''Не критикујем зато што мислим да не могу да издрже притисак са којим се суочавају, а то ме брине. Не пропуштам Вучићу ниједну грешку, али не зовем га диктатором, тиранином и не желим да му вређам породицу'', казао је Јовановић.

Нагласио је да разуме да је народу јако тешко, али да прави велику разлику између односа према странкама и грађанима и њиховим протестима.

''Људи треба да протестују и да се буне против било чега, немам ништа против тога, то је знак живота. Али, то нема везе са бојкотом Скупштине. Излазак из парламента је само подизање темепретуре у друштву, које је ионако потрошено'', сматра лидер ЛДП.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести