Јункер потврдио јасну европску перспективу Србије

СОЛУН : Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Солуну са председником Европске комисије Жан Клод Јункером, који је током разговора потврдио јасну и недвосмислену европску перспективу Србије.
vucic
Фото: Tanjug

На састанку посвећеном европским интеграцијама Србије, Вучић је позвао Јункера да посети Србију током мандата Европске комисије.

Вучић је нагласио да Срби, од 2000. године, верују у прикључење Европској унији, али да је много времена прошло: 

"Србија ће наставити да ради на евроинтеграцијама, али желимо да тај процес има свој успешан завршетак", закључио је председник Вучић, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Вучић ће сутра и са председником Савета ЕУ Доналдом Туском разговарати о европској перспективи наше земље, односно поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ.

"Одавде право идем у Брисел. Имаћу сутра састанак и ручак са Туском. То је прилика да о нашим европским стварима на још бољи начин расправљамо", објаснио је Вучић на конференцији за штампу након билатералног састанка са премијером Грчке Алексисом Ципрасом у Солуну.

Указао је да је пренео раније овај захтев и шефици европске дипломатије Федерики Могерини и да нема разлога да се неког плаши, пошто није питао нешто што је, како каже, непристојно, неприродно и непријатно.

"Питао сам обичну ствар коју желе да знају грађани Србије. Ја знам и чуо сам већ објашњена да "зависи од нас". Неће бити да зависи само од нас. То што зависи од нас ми ћемо да урадимо. Неки су у ЕУ примани, а да сасвим сигурно нису били на вишем нивоу у оствареним садржају правног акта ЕУ што је Србија урадила", објаснио је Вучић.

Он је подвукао да Србија жели да зна да ли има јасну будућност у ЕУ, те додаје да ако кажу да имамо треба да нам пренесу и оквирни рок.

"Макар рекли да ће бити у пет година, не мора у годину тачно. Да знамо да је то у наредних пет или десет, двадесет година, да се у складу с тим понашамо и видимо како да градимо своју будућност", нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести