К. Митровица: Срби забринути, Албанци спокојнији

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У Косовској Митровици је мирно и живот се, наизглед, одвија нормално, али грађани не крију забринутост у разговору с извештачима Танјуга, након што су с разних страна срачунато подизане тензије у покрајини, с циљем да се, поред осталог, међу њих унесе немир. 
kosovska mitrovica
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Албанци су спокојнији, како наводе, и верују да ће “све мирно да се реши”, мада не објашњавају да ли мисле на решење које ће значити спокој и за њихове суграђане Србе. 

Нормално да смо забринути. Мислим да је свако нормалан забринут. Дај Боже да остане мирно, али забрињавајуће је стање. Присутна је велика брига, велики страх, каже једна Митровчанка.  

Њен суграђанин, који не каже име, потврђује да су грађани веома забринути, и да их брине и оно што се може чути из Приштине:

Сама ситуација је таква каква јесте, али како ће да се одвија то не знамо, без обзира шта се говори. Зато постоји забринутост, рекао је он. 

Пензионер из Митровице каже да није једноставно да се живи на овим просторима, али и да ће наши сународници на њима остати.  

На шеталишту у северној Косовској Митровици могу се затећи и Албанци, који живе у овом делу града, али и преко Ибра.

Они кажу да су забринути, али у мањој мери, јер верују да ће се “све решити мирно”.  

Да ситуација није добра, није. Ми као грађани овог града осећамо стрепњу, али се надамо да ће све бити добро. Рачунамо на то да ће све бити ипак добро и да ће Албанци и Срби живети у миру заједно на Косову. Морамо да живимо овде, и ако је могуће заједно, рекао је један Албанац из Митровице.

Бивши службеник скупштине општине Вучитрн, Албанац, рекао је да сви очекују да ће све мирно да се реши.  

Сви очекују да ће бити мира, и никога не занима политика, већ живот. Ја сам радио у општини Вучитрн и није ме никада интересовала политика и нација, само човек и нечовек, рекао је он. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести