Калин: Резултати Ердоганове посете ускоро видљиви

БЕОГРАД: Главни саветник и портпарол турског председника Ибрахим Калин изјавио је да је посета Реџепа Тајипа Ердогана Србији протекла у изванредној атмосфери и изразио очекивање да ће њени резултати врло брзо постати видљиви. 
ibrahim kalin
Фото: Youtube Printscreen

Калин, за којег „Блиц“ наводи да је једини политичар овлашћен да говори у име турског председника, оценио је да се председник Србије Александар Вучић одлично припремио за посету турске делегације и показао топлину и гостопримство, а као веома важну чињеницу истакао је што су два председника посетила Нови Пазар и срела се са муслиманском заједницом.

То, како је нагласио, показује да се муслиманској заједници у Србији поклања пажња. 

Србија се отвара према својим грађанима, али и према свету и Европи. У том контексту српско-турски односи добиће нови имплус, рекао је Калин.

Он је додао да се током посете турске делегације разговарало и о позиву на дијалог о Косову и поручио да Турска подржава и охрабрује Вучића да настави разговоре Београда и Приштине. 

Такви проблеми изискују време, вођство, стрпљење, мудрост и видим то са обе стране, српске и косовске, рекао је Калин и напоменуо да је реч о регионалном питању које је важно и за Србију и за регион. 

Према његовим речима, то процес између Београда и Приштине, али ако Турска нешто може да уради - радо ће то учинити. 

Потпуно подржавамо процес и надамо се да ће он користити обема заједницама и целом региону. Ако ми нешто можемо да урадимо да олакшамо или убрзамо, радо ћемо то урадити, рекао је Калин. 

Као један од најважнијих споразума који су потписани током посете турске делегације Калин је издвојио уговор који спречава двоструко опорезивање и побољшава пословну околину за турске инвеститоре. 

То је подстицај да се више инвестира у Србију, рекао је он. 

Додао је да је и Турски ток остварив у будућности, али је као тренутно најважније издвојио ТАНАП (трансанадолијски), и ТАП (трансјадрански), који су у фази завршетка.    

ТАНАП долази из Азербејџана, а ТАП иде до Европе, прецизирао је он и најавио да Турска планира први трансфер гаса 2018. из ТАНАПА који је, како је рекао, веома важан јер ће допремати гас из централне Азије у Турску, а даље у Европу. 

Бићемо срећни да будемо транспортна држава за енергију, што укључује и Србију, јер мислим да је у интересу Србије да има различите изворе енергије, рекао је Калин.

На питање да ли Србија може да комбинује војну неутралност уз добре односе са НАТО и Русима и на констатацију да је Србија купила руске „мигове“, а Турска С-400 иако је чланица НАТО, Калин каже да је у данашњем свету потребно проширити спољну политику, а не фокусирати се само на једног партнера. 

Само зато што смо део НАТО или желимо у ЕУ, не значи да треба да имамо лоше односе са Русима. То је хладноратовски менталитет, рекао је он и додао да је куповина система С-400 била суверена одлука Турске. 

Што се Србије тиче, сматра, она се креће правим путем тиме што има добре односе са Европом, западним блоком с једне стране, и с Русима с друге. 

Ако желите политику баланса, добре односе са што више актера да бисте заштитили своје националне интересе, то захтева отворени ум и хоризонте у спољној политици, поручио је Калин.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести