Китаровић: СНВ има право да тражи испуњење права 

ЗАГРЕБ: Српско народно веће (СНВ) има право да постави захтев за испуњење права која сматра важнима, а исто тако свако те захтеве има право да подржи или да не подржи, саопштено је данас из кабинета хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић поводом објављених 13 захтева тог већа за побољшање положаја Срба у Хрватској. 
Kolinda Grabar Kitarović Foto:Tanjug/ Foto Hina/ Damir Sencar
Фото: Tanjug/Hina/ Damir Sencar

У саопштењу се наводи да ако њихово испуњавање претпоставља измене или доношење нових закона, за то су надлежни влада и сабор.

"У Републици Хрватској као демократској држави свако има право да постави захтев за испуњење права која сматра важнима, тако и Српско народно веће, а исто тако свако има право да их подржи или не подржи", наводе из кабинета Китаровић, пренела је ХИНА.

У мери у којој би испуњење тих захтева претпостављало измене закона или доношење нових, за то су надлежни Влада Хрватске и меродавна тела Хрватског сабора односно Хрватски сабор, поручили су са Пантовчака.

Српско народно веће објавило је, наиме, Изјаву о правима Срба у Хрватској, усвојену на трећој Великој скупштини одржаној прошле седмице, у којој се, између осталог, оцењује да у протеклих пет година положај Срба у Хрватској није унапређен, него је у низу аспеката и уназађен и у 13 тачака наводе задаци у борби за неостварена права и за очување оних која су остварена.


Влада ХР о изјави СНВ:Нема промене статуса мањинских тела

ЗАГРЕБ: Влада Хрватске саопштила је данас да оперативни програми за националне мањине не предвиђају промену правног статуса тела српских, односно мањинских заједница.

"Влада, у складу са својим Програмом, промовише уважавање и сарадњу с националним мањинама ради заштите њихових права. Оперативни програми за националне мањине за раздобље 2017. – 2020., које је донела Влада у сарадњи с изабраним представницима националних мањина, не предвиђају промену правног статуса тела српских/мањинских заједница", стоји у одговору Службе за односе с јавношћу Владе РХ, преноси Јутарњи.


Велика скупштина Српског народног већа очекује да ће влада и државне институције активно и тесно сарађивати на реализацији циљева наведених у Изјави.

СНВ у Изјави истиче да су Срби и сада недовољно заступљени у државним и јавним службама и очекују и тражи од владе и институција да зауставе тај тренд.

Очекује и доследно спровођење загарантованих права на језик, писмо и образовање припадника српске заједнице у Хрватској, упозорава и да остваривање бирачког права припадника националних мањина није у складу с Уставом "јер се нарушава тајност бирачког поступка и производи сегрегација на бирачким местима".

Такође, у Изјави наводе да "институције српске заједнице, посебно Српско народно веће и Заједничко веће општина, морају добити статус мањинских самоуправа".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести