Клачар: Самостални београдски избори нису реални ове године

БЕОГРАД: Годину дана после састанака председника Србије Александра Вучића и лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа одржавање ванредних београдских избора и даље је актуелна тема, а према речима извршног директора ЦеСИД-а Бојана Клачара они не би донели драматичне политичке преокрете или политички земљотрес, јер расположење бирача за то време није значајно промењено.
bojan klacar, cesid, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Клачар је рекао за Танјуг да су ванредни избори у Београду тема која се циклично понавља месецима уназад, и како се буду ближили локални и покрајински избори све чешће ће се актуелизовати.

Вучић и Ђилас састали су се у Председништву 11. априла прошле године, а Клачар  је додао да је на том састанку одржавање београдских избора остављено као јасна могућност и да је то главни разлог зашто су и даље тема.

Он ипак сматра да самостални београдски избори нису реални ове године, а ни следеће.

"Београдски избори, ако се буду одржавали, највише имају смисла да се одрже заједно са свим осталим изборима следеће године, локалним, покрајинским и парламентарним. Не треба искључити чак и да се београдски избори оставе и за редован термин, у случају да то буде политичка процена владајуће коалиције, јер су београдски избори најизазовнији за владајућу коалицију ако их упоредимо са осталим нивоима", рекао је Клачар за Танјуг.

Када је реч о ванредним парламентарним изборима, ако их буде, он сматра да је   најреалније сценарио да буду одржани у пролеће или рано лето 2024. како би се организовали заједно са локалним и покрајинским изборима.

На питање коме највише одговарају избори у Београду, Клачар каже да они нешто више одговарају грађанско-левим странкама имајући у виду кључне приоритете у граду, док би владајућа коалиција вероватно као циљ поставила очување претходног резултата из априла 2022.

"Десничарске странке, због Косова, више прижељкују ванредне парламентарне изборе где им је потенцијал већи него на београдским изборима", сматра Клачар.

Он је је рекао и да се може очекивати да се Народни покрет појави на следећим изборима, јер се са његовим формирањем већ кренуло и има довољно времена за све остале детаље.

Клачар је рекао да не треба очекивати драматичну прекомпозицију политичке сцене, барем не краткорочно или средњерочно јер ће, према његовој оцени, Народни покрет бити „владајућа коалиција плус“ односно садашња коалиција плус вероватно одређене јавне личности, интелектуалци и евентуално мања удружења и организације.

"Другим речима, Народни покрет неће превише задирати у постојеће релације и инфраструктуру великих опозиционих организација већ ће бити мање-више расподела унутар блока владајуће коалиције и њихових бирача", сматра Клачар.

Председник Србије Александар Вучић рекао је недавно да Драгану Ђиласу ништа није обећао поводом београдских избора, али да ће их добити ако их буде тражио.

"Ако тражи, нема проблема, добиће. Морамо да седнемо да разговарамо када је то логично, не можете изборе да имате у јулу месецу – на јесен или зиму, када хоће, не он, него било ко дуги, зато што је то фер, морате да поштујете своје политичке противнике", рекао је Вучић.

Ђилас је у међувремену поновио да С СП тражи изборе све време и да сматрају да је сада време и за парламентарне, због, како каже, "дубине кризе" у земљи.

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић изјавио је да та странка захтева, најпре, одржавање избора за Скупштину града Београда, јер сматра да "Београдом управља нелегитимна власт".

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је за Танјуг да је њихов став да избори треба да буду на свим нивоима, јер ће, према њеној оцени, резултати довести до потпуне прекомпозиције на политичкој сцени.

Тврди да "државотворна опозиција" већ сада заједно може да освоји преко 20 одсто подршке бирача.

Лидер СПС Ивица Дачић, међутим, сматра да избори "сада" никоме не би одговарали, али додаје да је интерес државе важнији од страначких и ако је интерес државе да се иде на ванредне парламентарне изборе - то је друго питање.

Дачић је рекао да су редовни локални избори наредне године, али да он сматра да београдски избори нису потребни, јер постоји стабилна већина.

Према најновијем истраживању агенције "Фактор плус" СНС има 45,5 одсто подршке грађана, СПС је на 10,7 одсто, С СП са 6,9, а следе Заветници и НАДА са по 4,5 одсто и Двери са 4 одсто подршке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести