Кнежевић: До краја године још 10 инвестиционих пројеката

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић је најавио данас да би до краја године требало да буде потписано још 10 инвестиционих пројеката.
Goran Knezevic
Фото: Tanjug

"Од доношења Закона о улагањима 2015. имамо реализовано 39 инвестиционих пројеката, плус 10 који су у припреми који ће бити потписани највероватније до краја ове године. Ефекат је да улагања у основна средства износе преко 540 милиона евра и да ће то омогућити 29.500 нових радних мета, од чега је 23.800 већ запослено", рекао је Кнежевић у скупштини.

Кнежевић је нагласио да се субвенције које држава даје инвеститорима враћају држави за свега 16 месеци, те оценио као злонамерне наводе опозиције да се фаворизују страни инвеститори и подсетио да је Закон о улагањима који је донет крајем 2015. потпуно изједначио домаће и стране инвеститоре.

Према његовим речима, од 39 инвестиционих пројеката, у осам су странци инвеститори, што је више од 20 одсто.

"То је мало и зато смо у 2016. донели Уредбу о привлачењу директних инвестиција, спустили лимите и прилагодили ову буџетску линију за домаће инвеститоре".

Министар привреде је објаснио да је лимит запошљавања спуштен на свега 10 људи, а инвестиције на најмање 100.000 евра, да су се након тога на јавни позив одазвала 34 инвеститора који су сви из Србије, а да су сви захтеви решени позитивно.

Кнежевић каже да је 27 значајних компанија донело одлуку о реинвестирању односно да око 60 одсто компанија улаже више пута - на пример Леони у Нишу отвара пету фабрику.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести