Коцијанчић: Питање Трепче део свеобухватног споразума БГ и ПР

БРИСЕЛ: Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић каже да питање стауса Трепче треба да буде решено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине и наглашава "да сва отворена питања између две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога".  
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине реше сва отворена питања између две стране једном и заувек, одговорила је Коцијанчић на Танјугово питање о последицама усвајање статута Трепче у парламенту Приштини, на судбину дијалога. 

Коцијанчић је , понавља да ЕУ очекује укадање приштинских такси и што бржи наставак дијалога Београда и Приштине. 
Председник Србије Александар Вучић је нагласио да дијалог са Приштином може бити настављен само када се укину приштинске таксе на робу из централне Србије, али и када престану провокације какав је и закон о статуту Трепче.

Парламент у Приштини је у суботу усвојио стутут Трепче који предвиђа  регистрацију нове компаније у складу са законом из  2016. године, а којим 80 одсто акција комбината припада Приштини, а 20 одсто радницима.

Приштина је истовремено још пре две године одбацили могућност да се у оквиру дијалога у Бриселу разговара о питањуТрепчу, коју су они прогласили "косовском имовином" тврдећи да је то "готова ствар. "

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести