Коцијас: У Атини ће бити отворена трговачка канцеларија КиМ

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Грчке, Никос Коцијас, поручио је данас у Београду да његова земља неће променити став о непризнавању косовске независности и додао да трговачка канцеларија, која ће бити отворена у Атини, неће бити дипломатско представништво Приштине.
Dačić i Kocijas Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је рекао да је још 2011. и 2014, у време тадашње владе Неодемократије и ПАСОК, постојао договор да се отвори трговинска канцеларија Косова у грчком главном граду.

"Када се отвори, а биће отворена у неком тренутку, та канцеларија неће бити дипломатско представништво Косова. Конзулат је дпломатско представништво, а тако нешто није ни дговорено ни предвиђено", рекао је Коцијас на заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Ивицом Дачићем.

Истакао је да Грчка није признала косовску независнот нити ће то да учини.И српски шеф дипломатије Дачић је потврдио да се о отварању трговинске канцеларје Косова у Атини разговарало пре неколико година, када је и покренута иницијатива.

Нема, међутм, договора да то има било какве везе са променом става Грчке у односу на косовску независност, казао је Дачић.

Коцијас: Споразуми да се остварују у целини

 Споразуми треба да се остварују у целости, рекао је данас шеф дипломатије Грчке Никос Коцијас на питање о ставу Грчке да ли ЗСО треба да се формира према Бриселском споразуму или у складу са косовским законима.

"Споразуми треба да се остварују, али не једнострано, већ у целости и то сви треба да имају на уму", одговорио је кратко Коцијас новинарима после састанка са српским министром Ивицом Дачићем.

Дачић додао је да не треба од наших пријатеља из Грчке очекивати да знају све детаље, али да они имају разувања, јер их ми информишемо о свему.

Додао је и да је Коцијасова идеја била да се направи и трилатеала Србије, Грчке и Шпаније.

Портаролка ЕК Маја Коцијанчић је јуче изјавила да ЗСО треба да буде формирана у складу са косовским законима, на шта је председник Србије рекао да жели да види где то у Бриселском споразуму пише.

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да ЗСО може бити формирана само у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и импементационим планом.

Коцијас: Направљен корак напред, потребан компромис

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је данас да је у преговорима Грчке и Македоније око имена направљен корак напред, а да је кључ за решавање проблема "реализам, прагматизам и схватање да треба направити компромисе".

"Потребно је да направимо компромисе, али не ''труле'' компромисе, већ оне којима ће добити обе стране. Компромис значи да обе стране треба да схвате да не могу добити све, али да треба да имају добит", рекао је Коцијас након састанка са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Додао је да се нада да ће обе стране у преговорима то схватити и да ће бити позитивних резултата.

Дачић је истакао да би било најделотворније и најсврсисходније да се ти разговори воде директно и да се траже заједнички интереси у целом региону, а интерес јесте и решење тог питања.

"То је интерес који подразумева отклањање тих проблема који су дубоки и, као у случају Србије, задиру у прошлост, традицију и историју региона", рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија има разумевања за став Грчке и поновио свој став да је била грешка што је СРЈ признала Македонију под њеним уставним именом, те да је то био "непормишљен и погрешан потез".

"Понашање Скопља према Србији и српском националном и државном интересу није било адекватно. Они су признали једностране акте", рекао је Дачић.

Србија жели да се питање имена Македоније реши, рекао је Дачић и додао да ми не можемо много да помогнемо осим да понудимо да се понекад састану овде код нас.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести