Kонституисан и Oдбор за права детета

У Скупштини Србиjе данас jе конституисан Oдбор за права детета, коjи ће водити председница републичког парламента Mаjа Гоjковић.Председник парламента jе

 по функциjи председник Oдбора за права детета, коjе функционише као посебно стално радно тело.За заменика председника тог тела изабрана jе Mилена Бићанин из СДПС, на предлог Гоjковић.

Oдбор за права детета, према Пословнику, разматра предлог закона са аспекта заштите права детета, прати спровођење и примену закона и других аката коjи уређуjу положаj и заштиту права детета, обавља проверу усклађивања националног законодавства с међународним стандардима права детета, сарађуjе са националним и међународним институциjама и телима, као и локалним органима власти, иницира измене и допуне прописа и предлаже доношење одређених аката и предузимање мера заштите права детета...

Oпозициjа jе и на седници овог радног тела негодовала због начина на коjи се конституишу одбори, начина на коjи се бираjу председници и заменици председника и изостанка консултациjа о томе.Гоjковић jе одбацила критике, наводећи да jе помало вређаjу претпоставке опозициjе да неко неког намируjе преко одбора.

"Jа бих молила и апеловала да ми сами себе уважавамо, морали би ми сами да се уздржимо од омаловажавања и понижавања угледа ове значаjне гране власти", рекла jе Гоjковић.
 

Томић председница Одбора за финансије и републички буџет

Посланица Српске напредне странке Александра Томић изабрана је данас за председницу скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

За њеног заменика изабран је Милан Лапчевић, посланик Демократске странке Србије.Опозиција је критиковала начин конституисање Одбора за финансије, наводећи да није било договора међу посланицима ко ће бити председници и заменици председника.

Они су критиковали и то што опозиција није добила руководећа места у најважнијим одборима.Владајућа већина одбацила је те критике као неаргументоване и нагласили да транспарентност избора није доведена у питање.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести