Копф: Признање независности КиМ не може бити услов за ЕУ

БЕОГРАД: Други председник Националног већа Парламента Аустрије Карлхајнц Копф изјавио је да признавање независности Косова никада не може бити услов за чланство Србије у ЕУ, пре свега јер нису све чланице признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.
skupstina srbije
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У разговору са потпредседником Скупштине Верољубом Арсићем, Копф је казао да Аустрија даје снажну подршку приступању Србије европској заједници, саопштено је из парламента.

Разумемо да можда нисте потпуно задовољни темпом процеса приступања, али Европа се данас суочава са интерним проблемима које мора да решава. Лично сматрам да Европа не може да буде комплетна без Западног Балкана, рекао је Копф.

Он је нагласио да Приштина мора да поштује и имплементира Бриселски споразум и истакао да је позивом председника Србије Александра Вучића на дијалог са Приштином, Србија учинила додатни корак у решавању тог питања.

Потпредседник Скупштине Верољуб Арсић је истакао изузетне односе између две земље, посебно на пољу привредне, економске и регионалне сарадње.

Говорећи о путу Србије ка пуноправном чланству у Европској унији, што је како је истакао Арсић један од главних спољнополитичких циљева Србије, захвалио је Аустрији на подршци коју даје Србији, посебно приликом отварања  преговарачких поглавља.    

Србија је испунила све захтеве Бриселског споразума, Приштина то није учинила. Ми смо ипак и даље спремни за преговоре, али после избора није формирана администрација са којом би ти преговори могли да се наставе, нагласио је Арсић, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести