КОРАК ДО ОПОЗИВА Завршено прикупљање потписа за смену градоначелника Северне Митровице

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У Косовској Митровици данас је завршено прикупљање потписа за смену нелегитимно изабраног градоначелника Северне Митровице Ердена Атића, рекла је Танјугу Сања Кртинић из иницијативе грађана за смену градоначелника и додала да је премашен број потребних потписа.
1
Фото: TV Most, Zvečan - Sanja Krtinić

„Завршено је потписивање петиције. Врло смо задовољни. Премашили смо број и у понедељак ћемо саопштити тачну цифру“, навела је Кртинић.

Она је претходно рекла Тањугу да је рок за предају петиције 22. јануар, али ће се потрудити да се петиције предају раније како не би било неких проблема.

Према административном упутству, за покретање референдума за смену градоначелника Северне Митровице потребно је прикупити 20 одсто потписа од укупног броја уписаних у бирачки списак, што је 3.640, а касније би на референдуму требало да се за смену изјасни 50 одсто плус један бирач да би градоначелник био смењен.

На локалним изборима одржаним у априлу прошле године у четири општине на северу КиМ са српском већином за градоначелнике су изабрани Албанци. Те изборе бојкотовали су Срби због тог што Приштина није поштовала бриселске споразуме, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба. На изборе је изашло свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, односно гласачко право искористило 1.567 грађана, од којих 13 Срба. Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана. Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести