Костић: Да ли ће МСП реаговати због поступка амбасадорке у Хрватској

БЕОГРАД: Заменик шефа посланичке групе Српски покрет Двери Иван Костић питао је данас Министарство спољних послова да ли ће реаговати због одласка амбасадорке Србије у Хрватској Јелене Милић на промоцију књиге некадашњег министра спољних послова Хрватске из времена Фрање Туђмана, Мате Гранића, “Дипломатска олуја”.
2
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да се у афирмативном смислу у тој књизи промовише хрватска независност у светлу акције “Олуја” из 1995. у којој је протерано 250.000 Срба.

“И сада амбасадорка одлази на промоцију те књиге и афирмише позицију тадашњег министра који је био експонент политике Фрања Туђмана за коју знамо какву је штету нанела српским националним интересима”, рекао је Костић.

Костић је питао министарство да ли је реаговало тим поводом, да ли је евентуално дало дозволу, као и да ли је Милић отишла као приватно лице на промоцију.

“Да ли Министарство спољних послова има намеру да реагује на неозбиљна понашања државних службеника”, питао је Костић.

Он је оценио да у Србији већ 23 године постоји, како тврди, лоша пракса, а то је да високи државни функционери са својих позиција воде политику супротно државној политици за коју сумња да наноси штету државним интересима Србије.

У том смислу је поменуо и изјаву посланика СНС Зорана Драгишића који је, како каже, рекао да Русија води тотални рат против Србије и да су Руси пуцали на српску децу на КиМ, на Бадњи дан, те оценио да се таква политика поклапа са оним што је рекао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

“Да ли је ико из СНС реаговао на изјаву Зорана Драгишића и да ли ико из СНС има потребу да се о томе изјасни или ће и то проћи. Ко дозвољава посланицима да дају такве изјаве које су у супротности са државном политиком, а који наносе штету угледу Србије”, упитао је Костић.

Костић је оценио да је после таквих изјава и понашања басадорке неопходно да “председник Александар Вучић и Влада Србије покрену иницијативу за доношење предлога закона о агентима страног утицаја”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести